TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Träningsexperternas råd: Träna inte mer än 20–45 minuter

31 maj, 2021 
20 minuter räcker att träna, enligt träningsexperten
Vi behöver inte lägga flera timmar i veckan på träning, om det inte är det vi vill förstås. Här berättar träningsexperterna hur de tänker kring tid man ska lägga på sina pass.
Annons
6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
6 anledningar till att styrketräna mer

En del fullkomligt älskar att träna, andra är … inte lika intresserade och måste kanske kämpa lite hårdare för att få träningen att bli av.

Vi behöver inte lägga flera timmar på träning

Så för dem som inte är lika peppade på att träna ofta och länge kan det kanske vara skönt att höra att man faktiskt inte behöver lägga flera timmar på sin träning.

– Faktiskt så bör du inte lägga mer än 45 minuter på träning, säger PT:n Helle Luxe till KK.

För många kan det vara bättre att tänka att man ska få till några minuters träning, eller en halvtimme. Eller kanske högst 45 minuter. För att lättare komma över tränings-tröskeln. Att tänka att man måste träna en timme kanske istället gör att det inte blir av alls.

Annons

Ett pass på 20 minuter kan räcka för en motionär

En annan PT som lägger cirka 45 minuter per gång på sin egen träning är Julie Rafoss. Tiden varierar lite beroende på hur lång uppvärmning som behövs före passet och pauser under passet.

– För en person som bara vill röra på kroppen och få upp pulsen så räcker det bra att köra ett pass på 20–30 minuter, säger hon till KK.

Självklart beror det förstås helt på vad man har för mål med sin träning.

– För en styrkelyftare är 20 minuter för lite, men för en motionär kan 20 minuters cirkelträning eller tabata vara tillräckligt för att stimulera musklerna, fortsätter Rafoss.

Är målet att få träningen att bli av kan alltså ett kort pass räcka fint. Däremot får man gärna göra det mer intensivt. Man kan träna intervaller, eller ta i tills man inte orkar mer.

några minuters träning räcker

Några få minuter kan också räcka

I en pågående studie har forskare sett att knepet när det kommer till att bygga styrka är att trötta ut muskeln helt, och att man i stort sett skulle kunna göra det på en minut om man tränar på rätt sätt.

Annons

Det skulle i så fall betyda att man, om man till exempel fokuserar på muskelgrupperna ben, bröst, bål, rygg, armar och axlar bara skulle behöva träna i sex minuter effektivt. Om man lägger en minut på varje muskelgrupp och lyckas trött ut sig på den minuten.

Det här menar forskarna ska maximera tillväxten av muskler och i förlängningen ge fin effekt på bland annat både hjärthälsa och på blodsockerbalans.

Källa: KK.no Foto: TT

Annons