TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Väggänglar: Smarta övningen för starkare och smärtfria axlar

08 nov, 2021 
kvinna gör sig redo för att träna axlar med väggänglar
Att göra väggänglar kan se enkelt ut men klarar du dem med rätt teknik? Så här går det till och därför är den här övningen så bra för dina axlar!
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Vill man få skönare, starkare axlar, bättre hållning, träna bål samt rörlighet i axlar och bröstrygg i en och samma övning ska man göra väggänglar. En övning som hjälper till med både rörlighet och stabilitet.

Väggänglar må se väldigt enkla ut att göra men när du väl testar dem är det inte säkert att du tycker det längre. För många är den utmanande att göra. Att sträcka armarna ovanför huvudet kräver rörlighet i både bröstrygg och axlar. Det kräver också mer styrka än man kan tro.

Tränar vi inte rörlighet i axlar och rygg så blir vi ofta begränsade i våra rörelser och kan få problem med värk. Just rygg och axlar påverkas ofta av att vi sitter mycket framåtböjda, över datorer och mobiler till exempel.

Annons

Så här gör du axelövningen "väggänglar"

kvinna visar övningen väggänglar som tränar rörlighet i axlar och bröstrygg, samt stärker axlar

Så gör du övningen:

  1. Stå med ryggen mot en vägg, med fötterna i höftbredd. Böj lite lätt på knäna.
  2. Tänk att du drar in ”svansen mellan benen” så att du trycker ländryggen mot väggen. Dra även in hakan lite mot bröstet.
  3. Dra upp armarna så att du har armbågarna i höjd med axlarna och händerna uppåt, så armarna är i 90 grader. Pressa händernas baksida mot väggen genom hela övningen. Hela armarna ska nudda väggen.
  4. Se till att höfter, hela ryggen, huvud och armar håller kontakt med väggen medan du låter armarna glida upp längs med väggen tills armarna går rakt uppåt. Behöver du stanna innan så gör du det där det tar stopp.
  5. Stanna till och kom tillbaka ner igen. Börja om.
  6. Fortsätt jobba lugnt och kontrollerat.

Tänk på att :

  • Hålla in hakan under övningen och ha blicken framåt. För att hela tiden kunna hålla huvudet mot väggen.
  • Hela tiden pressa hela armarna och baksidan av händerna mot väggen.
  • Att inte svanka under övningen. Pressa hela ryggen mot väggen, även ländryggen. Spänn bålen.
  • Om du inte kan göra övningen utan att svanka – så ta fram armarna en bit från väggen istället i början och fortsätt öva.

Fortsätt att öva på väggänglar

Var det svårt att göra den här rörelsen så fortsätt öva, öva och öva. Det betyder förmodligen att det här kan vara en bra övning för dig att jobba med.

Har du problem med, eller värk i, axlarna så stäm av med läkare innan du jobbar med väggänglar. Men för någon som är smärtfri är det en bra övning att lägga till i sin träningsrutin.

Foto: TT

Annons