Stina Wollter: "Hela livet har jag skylt något, oavsett vad jag vägt"

Stina Wollters hyllas för nakenbilden: “Fick mig att gråta”
Stina Wollter - 5 saker du vill veta
1:04

Efter reklamen: Stina Wollter - 5 saker du vill veta

(1:04)

Slå på ljud

Konstnären, författaren och radioprofilen Stina Wollter, 57, delar ofta med sig av tänkvärda och kroppspositiva inlägg på sitt populära Instagram-konto. Nu har hon gjort det igen och även denna gång hyllas hon av sina många följare.

"Merparten av mitt kvinnoliv har jag hållit in något"

Bilden som väckt uppmärksamhet visar en nyvaken och avklädd Stina Wollter som kramar om sin man. Hon skriver i inlägget att hon tyckte om bilderna som hennes dotter tagit på dem tillsammans för att de kändes så "sanna och nakna".

Hon beskriver också ett tillstånd av välbehag – att äntligen fullt ut kunna trivas i sin kropp. Något som hon under merparten av sitt liv, liksom många andra kvinnor, inte gjort.

”Här är en bild att vila ögonen på. Den är från en serie vår dotter tog en morgon i köket då jag kom ut naken för att dricka mitt morgonvatten och fick kramar av min man som satt vid köksbordet. Hans händer rörde sig över platser som vi lär oss att skämmas för. Ja, i merparten av mitt kvinnoliv har jag ryckt till, hållit in, krängt undan, skylt, dolt något, alltid något, oavsett vad jag vägt”.

”Jag delar bilden för den är vacker för mig och visar på ett tillstånd som jag bland annat skriver om i slutet på ”Kring denna kropp”. Tillståndet av att lämna skam och stå i solljuset sann och naken. Det ÄR möjligt. Jag lämnar bilden här hos dig.”

Uppmanar till att släppa skamkänslor kring sin kropp

Stina menar att ett första steg för att sluta känna skamkänslor till sin kropp är att försöka se till varför kroppen ens existerar till en början, och att man inte ska slösa dyrbar tid på att älta sitt utseende.

”Det handlar om MITT ARBETE med att avprogrammera hjärnan och förstå vad våra kroppar är utsatta för från vaggan till graven. Att idén att livet ska börja SEN när man bara... är absurd, en stöld... Livet pågår NU. Det är jag som TILLÅTER MIG vara trygg. Det är ett ARBETE. Det är viktigt att poängtera.”

Wollters följare hyllar bilden

Kommentarerna under den ärliga bilden låter inte vänta på sig, den ena efter den andra tackar för hennes tankar om kroppen och skammen.

”Är 52 år gammal och har skämts och gömt min kropp i hela mitt liv. Det har blivit mycket bättre, men jag jobbar med mina tankar varje dag”, tackar en person. En annan gör klart att bilden är ”Vansinnigt vacker!”, och ”Otroligt vacker bild, fick mig att gråta”, skriver ännu en.

Foto: TT/Instagram

Utvald läsning