TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Så kan du träna mage i utegymmet – 3 effektiva övningar

02 maj, 2022 
kvinna tränar mage i utegym
Har du också flyttat ut träningen till utegymmet? Här är tre effektiva magövningar du kanske vill göra?
Annons

Hemmaträning och gym i all ära, men visst är det ändå något extra med att träna och svettas utomhus? De senaste åren har det poppat upp utegym i nästan varenda park i Sverige och underlättat för oss att få träningen att bli av.

Kanske har du redan hittat till utegymmet, kanske är du nyfiken på att ta dig dit. Och när du ändå är där kanske du också är sugen på att träna lite mage? Då har vi tips på några övningar till dig. Du måste kanske anpassa dem lite beroende på vad som finns i utegymmet just du befinner dig i.

Övningar för att träna mage i utegymmet

Här är tre effektiva övningar för att träna mage i utegym.

Benlyft med twist

Se när PT:n Sandra Hiort gör benlyft med tvist i utegymmetBrand logo
Se när PT:n Sandra Hiort gör benlyft med tvist i utegymmet

Gör så här: Hitta två handtag du kan hänga i på raka armar. (Du kan använda dig av något i utegymmet även om inte just den här varianten med handtag finns.) Kom upp på raka armar med händerna på handtagen, om du vill kan du istället ha underarmarna som stöd på pinnarna.

Annons

Börja med att lyfta upp dig så fötterna kommer en bit från marken. Börja sedan lyfta upp knäna mot överkroppen varannan gång åt höger, varannan vänster. Jobba med raka ben om du vill göra det tyngre.

Hängande halo

Se när PT:n Sandra Hiort gör halo i utegymmetBrand logo
Se när PT:n Sandra Hiort gör halo i utegymmet

Gör så här: Hitta en stång eller liknande som är tillräckligt hög för att du ska kunna hänga i den utan att fötterna tar i marken. Ta ett stadigt grepp med händerna kring stången.

Börja att hänga med rak kropp. Kom sedan fram lite med dina fötter så att kroppen blir lite böjd framåt, som en banan, men med fortsatt längd i kroppen.

Häng kvar i den positionen eller börja sedan att lyfta ett knä i taget upp mot överkroppen, så högt upp du kan. Lyft lugnt och med kontroll och sänk sedan ner igen och börja om.

Situps

Se när PT:n Sandra Hiort gör situps i utegymmetBrand logo
Se när PT:n Sandra Hiort gör situps i utegymmet

Gör så här: Ofta finns de här sluttande brädorna i utegymmet, eller varianter på dem. Om det går att säkra fötterna i en pinne högst upp så gör det. Börja sedan liggandes på rygg – alltså med huvudet nedåt. Ha böjda ben.

Sätt händerna bakom huvudet och dra dig sedan, med magmusklerna, upp med överkroppen mot dina ben. Sänk sedan långsamt tillbaka ner igen.

Du kan alltid välja att ligga där det är plant och göra vanliga situps istället, om du föredrar det.

Foto: Kristian Pohl

Annons