TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Träna bål och höft med effektiva plankan du kan göra varje dag

19 apr, 2021 
kvinna i plankposition
Testa tuffa plankövningen som både stärker bålen och tränar rörlighet i höfterna. Så här gör du den!
Annons
5 anledningar att träna magenBrand logo
5 anledningar att träna magen

Olika typer av plankor kan vara jättebra träning för att stärka bålen, och samtidigt även andra muskler i kroppen. Som axlar och rumpa till exempel.

Det finns en variant på plankan som dessutom tränar höftens rörlighet, samtidigt som du får alla andra fördelar med plankan. Det handlar om en så kallad planka med vindrutetorkare.

I den här plankan får musklerna jobba extra mycket

I den här övningen gör man en vanlig planka men jobbar också med att lyfta ett ben i taget ut åt sidan, och sedan tillbaka till startposition igen.

Annons

Förutom att det tränar en del rörlighet så kräver det också extra mycket av kroppens muskler, för att hålla resten av kroppen stabil under rörelsen.

Det här ger alltså lite extra träning till sidan som ska stabilisera kroppen när man gör rörelsen. Som en extra bonus tränar du benen lite extra. Tänk gärna extra mycket på att spänna lårets insida när du jobbar med att lyfta tillbaka benet igen.

Så gör du planka med vindrutetorkare

kvinna gör övningen planka
  1. Stå i plankposition med underarmar och tår i golvet. Låt armbågarna varar rakt under axlarna och se till att kroppen är helt rak. Ha blicken i golvet.
  2. Aktivera dina magmuskler, känn känslan av att dra naveln mot ryggraden. Spänn rumpa och ben och se till att axlarna inte åker upp mot öronen utan är på plats, utan att du spänner dem.
  3. På en inandning – lyft ena benet bara några centimeter från golvet och för det sedan ut åt sidan, låt tårna fortsätta peka nedåt i rörelsen.
  4. Doppa i tårna ner i golvet om du vill och andas sedan ut samtidigt som du lyfter foten och för benet tillbaka till startposition igen.
  5. Gör sedan precis samma sak men med andra benet och jobba sedan varannan sida.
  6. Kom ihåg att jobba långsamt och kontrollerat och låt andningen styra rörelsen.

Vill du göra rörelsen men tycker att den känns för tung så sätt i knät på det benet som inte jobbar för stunden.

Foto: TT

Annons