4 myter om gummibands-träning som du inte ska tro på

kvinna tränar med gummiband
7 Enkla träningsformer på hemmaplan
Slå på ljud

Det finns många fördelar att träna med gummiband. Dels är det redskap som är lätt att ha med sig eller hemma utan att det tar någon större plats men framför allt är det skonsam och effektiv träning som ger motstånd genom hela rörelsen.

Det kan vara svårare att fuska i rörelser när man tränar med gummiband än om man använder fria vikter. Däremot finns det vanliga misstag många gör när det tränar med gummiband som du lätt kan undvika.

Det finns också en del rykten om träning med gummiband som du faktiskt inte behöver lägga någon vikt vid. Här är exempel på några av dem, med inspiration från Wellandgood.

1 Myt: Gummiband är inte lika effektivt som vikter

Det kan vara svårt att få till samma motstånd i gummiband som motsvarar riktigt tunga vikter, men inte omöjligt. Men att träna med gummiband istället för vanliga hantlar till exempel går precis lika bra.

Dessutom får man ofta mer effektiv rörelse på tillbakavägen i rörelsen med gummiband. Ett alternativ är förstås också att kombinera vikter med gummiband.

tranar med gummiband

2 Myt: Alla gummiband ger samma effekt

Det finns en mängd olika gummiband att välja på när man ska träna. Gummiband som är anpassade för olika övningar och för olika motstånd.

Här kan du se vilket gummiband som är bäst till vad och få tips på övningar.

3 Myt: Gummiband med lätt motstånd gör dig inte stark

Antingen tränar man med ett gummiband med kraftigt motstånd och gör färre repetitioner eller så tränar man med ett gummiband med lättare motstånd och gör fler repetitioner. Men båda varianterna ger muskler och gör dig starkare.

tränar med gummiband

4 Myt: Gummibandet ska alltid kännas tajt

Det är som sagt lite olika vilket gummiband och motstånd som är bäst till vilken övning. Men att det alltid ska kännas tajt ska man inte utgå ifrån. Det är bättre om det utmanar dig men lagom mycket.

I flera övningar är det bättre att bandet ger efter lite och att du får bygga styrka allt eftersom, och byta till mer motstånd allt eftersom du blir starkare.

Källa: Well+Good Foto: TT

Utvald läsning