Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

Därför är somatisk träning så bra – gör att du orkar mer än vanligt

16 nov, 2024
Kvinna som gör yoga
Somatisk träning har blivit alltmer populärt. Men vad är det egentligen? Och vad går den ut på? MåBra reder ut med hjälp av experten Linus Johansson!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så stärker du ditt inre lugn – med hjälp av yinyogaBrand logo
Så stärker du ditt inre lugn – med hjälp av yinyoga

Fysioterapeuten Linus Johansson har under många år jobbat med träningsformen soma move, som bygger på ett mer holistiskt (somatiskt) förhållningssätt till träning.

På senare tid har intresset för just somatisk träning ökat. Och det handlar då inte om en specifik träningsform, utan om hur du tränar.

– Det somatiska tänket kan egentligen tillämpas i allt typ av träning. En av de viktigaste aspekterna är att träningen formar sig efter individen och inte tvärtom, säger han.

Linus Johansson
Sofia Kallner

Det här är somatisk träning

Men vad innebär egentligen somatisk träning? Det finns tre viktiga grundpelare, enligt Linus Johansson: Rörelse, andning och medvetenhet.

Annons

– Det handlar om att kropp, sinne och andning ska förenas i ett, att få synergieffekter av dem tillsammans. Man jobbar med kroppen som en enda stor enhet, i stället för olika delar.

Andningen är den allra viktigaste delen i den somatiska träningen, menar Linus Johansson. Den utgör en brygga mellan vårt medvetande och omedvetande.

– Den är en funktion som man inte alltid tänker på i den vanliga träningsvärlden, men i en somatisk träning är andetaget rörelse nummer ett. Det andra får orda sig därefter. Den hjälper oss till närvaro, fokus och medvetenhet.

Somatisk träning: Andningen

Att lära sig att jobba med sin andning är alltså steg ett.

– Vad händer om du låter andetaget få gå först? Försök att andas i harmoni med din rörelse. Gör det under en promenad till exempel. När andetaget är taktpinnen kommer du uppleva rörelsen på ett annat sätt, säger Linus Johansson.

Du kan göra samma sak vid exempelvis knäböj eller armhävningar, det viktiga är att rörelsen följer din andning, och inte tvärtom.

Annons

Bra grundövning när du vill bli medveten om din andning

  1. Stå upp med fötterna höftbrett isär, sträck upp armarna mot taket. Andas in.
  2. När lungorna är fyllda med luft, rulla överkroppen nedåt och sträva med fingrarna mot tårna. Andas ut hela vägen ner.
  3. Vid botten, vänd och ta ett djupt andetag på vägen upp.
  4. Därför är övningen så bra: Det här är en bra ingång i harmonisk andning kopplat till en rörelse. Följsamheten gör att rörelserna blir lättare att göra. De är lika belastande men inte lika jobbiga, vilket gör dem mer effektiva.

    Källa: Linus Johansson

Somatisk träning: Rörelsen

I den somatiska träningen engagerar du hela kroppen, och tanken är att rörelserna ska ge både styrka och mjukhet.

Börja gärna med lite lugnare övningar, för att lättare hitta andningen. Lägg ihop dem i ett enda flöde. Det kan vara något så enkelt som att göra ett knäböj, följt av ett utfall bakåt och sedan åt sidan, för att sedan repetera. Det viktiga är att själva rörelsen hänger ihop.

Testa din bålstyrka, balans och spänst

Använd musik utan takt och tempo, så att du kan jobba utifrån din kropps förutsättningar. Andetaget kommer hjälpa dig att hitta en rytm.

– Du kommer orka mycket mer än du tidigare trott för att du tränar på ett somatiskt sätt. Du kommer inte tänka att du hatar vissa övningar till exempel, för det finns inte plats för det. Och det här går att applicera på i princip vad som helst, säger Linus Johansson.

Somatisk träning: Medvetenheten

När du utforskar ditt andetag i förehållande till en rörelse hamnar du i en medvetenhet som ger dig en stunds paus från omvärlden.

Annons

– Du kommer märka att allt annat försvinner en liten stund, vilket är extremt välgörande. Det blir ett mentalt miljöombyte, en semester från omvärlden. Efteråt kan man uppleva att saker inte känns lika tunga längre, säger Linus Johansson.

I grund och botten handlar somatisk träning alltså om kroppens rörelser, inte om ett visst tempo eller antal repetitioner.

– Andetagen gör att kroppen hamnar först, och sen kommer resultaten på köpet. Träna så att du blir utmanad men framgångsrik! Det är mina ledord. Då kommer utvecklingen, säger Linus Johansson.

Annons