Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Sofia Åhmans bästa kom igång-tips!

30 aug, 2021 
Sofia Åhman visar en magövning
Sofia Åhman älskar hemmaträning – det vet vi genom hennes SVT-succé "Hemmagympa med Sofia". Här är hennes bästa kom igång-tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Vill du börja träna på morgonen? Undvik dessa 7 misstagBrand logo
TV: Vill du börja träna på morgonen? Undvik dessa 7 misstag

Att komma igång med träningen kan vara svårt – och att behålla motivationen kan vara ännu svårare.

Är det så att man saknar motivation tipsar Sofia Åhman om att bara göra något litet.

– Man kan tänka att man kan köra bara fem minuters träning, det är bättre än inget. Och så kan man tänka lite och ofta, att man kanske tränar fem minuter oftare istället. För om det känns tungt och motivationslöst så kan man nog överleva om man tänker att det bara tar just fem minuter, säger hon till MåBra.

Generellt, om man saknar motivation för att få till träningspass så tycker Sofia också att man ska försöka röra sig så mycket som möjligt i vardagen istället.

– Om det nu är promenera till jobbet, på lunchen eller parkera bilen längst bort på parkeringen när du handlar … Lura dig själv helt enkelt att röra dig så mycket som möjligt i vardagen. Det är det absolut viktigaste.

Annons

Sofia Åhman om hemmaträning: "Tidseffektivt"

Att välja hemmaträning är också ett bra alternativ. Sofia Åhman har ju själv fått igång många svenskar med SVT-programmet "Hemmagympa med Sofia" – där nya avsnitt lanserades den 30 augusti.

– Man kommer att känna igen sig, det är samma upplägg som förr. Det är styrka på måndag, rörlighet på tisdag, styrka och kondition på onsdag, core på torsdag och fredag lite specialpass. Det kommer man att känna igen sig i, men det kommer att vara lite nya övningar förstås.

Det finns många fördelar med hemmaträning, Sofia nämner några av dem.

– Det allra bästa är att det är så tidseffektivt. Du behöver inte ta dig någonstans utan du kan köra igång direkt där hemma och bara använda grejer du har hemma. Dessutom så är det ju ingen som ser dig, så du kan se ut hur som helst, ha på dig vad som helst och behöver inte vara rädd för att göra bort dig när du testar nya övningar. Du kan vara precis hur galen du vill, säger Sofia.

Annons

Sofia Åhman: Så får du ut mer av din hemmaträning

För att verkligen få ut så mycket som möjligt av din hemmaträning kan det vara bra att välja ett färdigt program att följa.

– För ofta när man ska köra träning hemma så blir det kanske att man tänker att ”jag börjar med den här övningen” men så ser man att ”oj, nu måste jag vattna blommorna”, och så vattnar man…

Så när man är redo att börja träna igen så har man kommit av sig.

– Då kommer man kanske inte på vad man ska göra och så tappar man fart och geist. Så följ ett färdigt program, avsätt tid, följ programmet och variera mycket, säger Sofia.

Vill man göra det lite roligare så tipsar hon om att dra på favoritmusiken, och kanske bjuda över grannen att träna på gräsmattan. Eller att träna med någon via videosamtal. Viktigast är att planera in träningen – så den verkligen blir av.

– Tänk lite som att det är som att borsta tänderna. Du tänker inte utan du VET bara att du ska göra det. Vänta inte heller tills du blir sugen. Motivationen kommer när du väl har börjat. Så börja i alla fall.

Annons

Så kickar du igång träningsmotivationen

Motivationen ja, ibland tar det ju bara emot. Men det hjälper ju inte att bara sitta och vänta på den.

– Det värsta man gör är att börja, så gör det, har man bara börjat så brukar det gå lättare när man väl är igång. Snart känns det lättare. Ta på dig träningskläder så du kan ta i och svettas ordentligt. Sedan är det bara att köra igång.

Tänk inte för stort i början, om du tänker börja träna efter ett uppehåll. Det kan göra att du tappar sugen innan du ens har kommit igång.

– Jag tycker man ska tänka att lite är bättre än inget. Så du kan till exempel kanske testa hemmagympan och köra tio minuter och nöj efter det och känn att det var bättre än att inte göra någonting. Börja lite i taget så det inte känns så oöverkomligt, utan ge det en liten stund bara.

Hur tränar då Sofia Åhman själv så här på hösten?

– Jag tycker det är så härligt på hösten att man kan mixa med att både träna inomhus när det är lite sämre väder men fortfarande gå ut och njuta när det är fint väder. Så när det är fint väder gillar jag att jogga eller promenera och ta lite styrkestopp, det tycker jag är genialiskt.

Foto: SVT/TT

TV: Rutmaningen – se övningen hand till fotBrand logo
TV: Rutmaningen – se övningen hand till fot
Annons