Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Träna med Sofia Åhman: Bästa tipsen och övningarna

13 jan, 2021 
AvJohanna Bengtsson
Sofia Åhman tränar hemma i ett vardagsrum
Sofia Åhman har hjälpt hundratusentals svenskar att hålla igång träningen under pandemin. Nu kan du få tillgång till 10 timmars träning med henne.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Få mer tränings motivation – experternas tipsBrand logo
Få mer tränings motivation – experternas tips

När många äldre isolerade sig hemma under våren började Svt sända en coronatablå för att hålla dem sällskap.

Sofia Åhman, 49, från Umeå har tidigare agerat träningsexpert både hos MåBra och i ”Go’kväll” – och är både idrottslärare på gymnasienivå och utbildad personlig tränare.

Under 20 minuter, fem dagar i veckan har hon under hela pandemin visat träningsövningar i ”Hemmagympa med Sofia”. Över 230 000 svenskar har dagligen tränat med Sofia och programmet har milt sagt gjort succé.

Då släpps nya pass med Sofia Åhman på SVT

Under januari släpps 20 nya avsnitt på SVT, men redan nu går det att träna med Sofia i den nysläppta dvd-boxen innehållande trettio stycken 20-minuterspass. Den får du som MåBra-läsare en unik rabatt på, läs mer om detta längst ner i artikeln.

– Det är jätteroligt att hemmagympan har blivit så uppskattad. Det finns till och med en grupp på Facebook som heter ”Vi som tränar med Sofia” där tittarna umgås och kommenterar träningen och olika övningar, säger Sofia Åhman som är glad men samtidigt förvånad över den fantastiska respons hennes träningspass fått.

Annons

– Folk skriver att de är piggare, gladare och att de får in rutiner i vardagen tack vare passen. Vissa har hört av sig och sagt att ”ibland är du den enda som säger hej till mig under dagen”. Jag kunde inte ana att programmet skulle ha en så stor inverkan även på den mentala och sociala biten.

Sofia Åhmans bästa träningspass

Enligt henne mäts inte hemmagympans effekt i hur tunga vikter du kan lyfta, utan i vardagsstyrkan – att man plötsligt kan gå uppför trappan utan att flåsa, stå upp och knyta skorna eller bära sina barn efter en förlossning.

– En kvinna skrev till mig att ”helt plötsligt stod jag med en kastanj i handen fastän jag aldrig har kunnat ta upp någonting från marken”. Nu hade hon fått styrka och balans och tog upp kastanjen utan att ens märka det. Det var så himla talande tycker jag.

Sofia förespråkar att hellre träna flera korta pass i veckan, än några få och längre.

– Det räcker med tjugo minuter. Många tänker att om det ska vara riktig träning så måste det pågå en timme, men då blir det istället att man inte hinner alls eller bara tränar en gång i veckan. Forskning visar att träning lite och ofta är bättre än mycket och sällan.

Annons

Det svåraste med träningen är nämligen att få den att bli av, säger Sofia. Hennes tips är att inte sitta och vänta tills du blir sugen på att träna, för det inträffar sällan. Istället bör du bestämma en tid eller dag i förväg och berätta det för andra, då är det svårare att dra sig ur.

– Byt om direkt när du vaknar! På med gympakläderna innan du äter frukost, då känns det fånigt att ta av sig dem utan att ha tränat. Eller ta på dig träningskläder när du ”bara ska gå en promenad”, då ökar chansen att du går snabbare och svettas.

Fördelarna med att träna hemma

Hon berättar hur hon själv motiveras att träna.

– Jag ser träning som tandborstning, något som ska göras. Jag står inte och funderar på om jag är sugen på att borsta tänderna eller inte, jag gör det trots att det inte alltid är kul. Frågan är inte om jag ska röra på mig idag utan hur jag ska röra på mig.

Att hemmaträning har blivit populärt under pandemin tycker Sofia är toppen och hon hoppas att det är någonting som kommer att fortsätta även när gymmen öppnar som vanligt igen. Fördelarna är nämligen många.

Annons

– Vissa tycker att det är ett stort steg att ta sig iväg till ett gym, det är vanligt att fundera över vad man ska ha på sig, hur man tar sig dit och hur man gör när man väl är på plats.

Och det är aldrig för sent att börja träna. Det är många hemmajobbare och föräldralediga som har hakat på Sofias hemmaträning, men framför allt har hon fått stillasittande seniorer att börja röra på sig.

– Träningen förlänger livet. Jag brukar säga att seniorer är i träningens guldålder, då ger ganska lite ansträngning en enormt stor effekt. Man kan skjuta upp demensen i flera år, man råkar ut för mindre halkolyckor och kan bo hemma och klara sig själv betydligt längre. Träning är en mirakelmedicin!

Foto: Tomas Olsson/SVT

PSST!

Nu kan du som MåBra-läsare ta del av Sofias Åhmans träning till ett rabatterat pris! Läs mer här om hur du kan få tillgång till 10 timmars träning.

Annons