TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

24 jun, 2021 
kvinna som tränar sig gladare
Har du inte hittat träningen som ger dig de rätta lyckokänslorna än? Testa någon av de här träningsformerna – som alla höjer humöret, enligt forskarna.
Annons
TV: 4 träningsformer som bevisat gör dig gladareBrand logo
TV: 4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

Om du inte har hittat en träningsform som du tycker är rolig och som gör dig lycklig än så finns det några du absolut borde testa.

För även om vi tycker olika om vad som är kul så finns det fyra träningsformer som det är vetenskapligt bevisat att vi blir gladare av.

Träningen som höjer humöret

Här är fyra olika sorters träning som, vetenskapligt bevisat, höjer humöret.

1 Dans gör dig gladare

Det finns en anledning till att man säger att man skakar av sig dåliga saker som hänt. Och det är precis det man får möjlighet att göra när man dansar.

En studie av Australian journal of Psychology visar att för kvinnor så är det en humörhöjare att gå på till exempel dans-aerobic.

Det har också visat sig effektivt med dansterapi om man känner sig låg eller är deprimerad.

Annons

Det kan ta olika lång tid innan humöret vänder uppåt när du sätter igång, ibland krävs det bara att börja, ibland kan det gå några låtar. Men testa till din favorit-glad-låt!

2 Promenader håller humöret uppe

Att gå en stund varje dag kan vara det som behövs för att hålla humöret uppe. Flera studier visar att det har bra effekt på vår mentala hälsa.

Kombinationen att vara i dagsljus, röra på sig och att vara i naturen gör oss både lugna och gladare.

glad kvinna är ute och springer

3 Löpning höjer humöret snabbt

Det handlar inte bara om att komma in i lyckoruset som löpare ofta beskriver att man kan hamna i efter en stund på löpturen. Där det bara känns härligt och man kan fortsätta för alltid …

Nej, löpning har precis som promenader en humörhöjande effekt. Här rusar endorfiner runt i kroppen och gör oss lyckligare. Du behöver inte springa snabbt – löpning har effekt även om du tar det lugnt.

4 Yoga och meditation ger glädje och lugn

Att röra sig lugnt har liksom meditation visat sig effektivt för att göra sig själv gladare. Det händer redan efter ett första pass och effekten är stor.

Yoga lugnar också ner oss, vilket gör att vi lättare kan släppa stress och orostankar. Vilket också hänger ihop med humöret.

Foto: TT

Se också: Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Se också: Därför ska du promenera – 5 anledningar
Annons