Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Snabbaste vägen till en fastare kropp? Här är expertens svar!

05 jan, 2018 
När vi blir äldre förändras våra kroppar – oavsett hur vår livsstil ser ut. Här är motionsexpert Sofia Åhmans bästa tips för att få en fastare kropp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 45 år, av naturen smal. Jag undrar hur jag tränar mig till en fastare kropp. För trots att jag är smal har jag en hel del ”lös” hud på exempelvis magen. Jag tränar ett par gånger i veckan, spinning och styrka. Vilka tips har du?

/Monika

 

Svar: Du är verkligen inte ensam om att upptäcka att kroppen förändras när vi kommer upp i medelåldern. ”Kärlekshandtag” och ”gäddhäng” är något som de flesta av oss retar oss på. Orsaken kan vara hormoner, stress, livsstil, fel kost, men också gener.

Läs också: PT-tips: Så får du fastare lår och rumpa

Se på dina föräldrar och syskon så ser du vad du har för anlag. För att komma till rätta med detta och få en fastare kropp är det bra att träna både kondition och styrka, precis som du gör. Konditionsträningen gör att du ökar förbränningen och gör av med fler kalorier, och styrketräningen bygger upp muskelmassan så att förbränningen ökar efter träningen.

Annons

Jag skulle rekommendera minst två styrkepass i veckan. Styrketräningen är väldigt viktig när vi blir äldre och tappar muskelmassa. Huden påverkas också till stor del av åldern. Den blir tunnare, mindre elastisk och torrare. Lever du ett aktivt liv och rör på dig mycket så ökar du blodcirkulationen och det är bra för huden.

Läs också: Så enkelt blir du av med gäddhänget!

Äter du dessutom sunt så håller sig huden elastisk längre, men även här spelar genetiken roll. När huden väl tappat elasticitet är den tyvärr svår att få tillbaka.

Har man gått ner mycket i vikt kan man ha mycket lös hud som besvärar en när man ska träna. Då rekommenderar jag kompressionskläder som håller huden på plats.

Annons