Så ska du cykla för att gå ner i vikt och maxa förbränningen

Kvinna på spinningpass där hon bränner fett.

Fråga: Jag tränar en hel del spinning och har en fråga gällande förbränningen under passen. Vad bränner mest fett: korta, snabba intervaller eller långa, medeltuffa pass? Finns det något annat jag ska tänka på för att få bättre effekt av passet?

/Karin

Hur ska jag cykla för att gå ner i vikt? Experten svarar

Svar: Du funderar kring fettförbränning under passen, men jag undrar om den egentliga frågan är: Hur ska jag spinna för att gå ner i vikt?

Fettförbränning är nämligen inte samma sak som viktnedgång. Du kan gå ner i vikt utan att bränna fett, i stället är det antalet kalorier som är intressant. Var kalorierna, det vill säga energin, tas ifrån – fett eller kolhydrater – spelar mindre roll.

Topp 3: Här är övningarna som bränner mest fett

Långa pass med lägre intensitet förbränner fler kalorier under själva passet, men har nästan ingen efterförbränning. Tränar du däremot snabba och mer krävande intervallpass bränner du mindre under själva passet, men får en ökad efterförbränning efter passet. Så det kan nästan gå jämnt ut.

För att göra av med så många kalorier som möjligt gäller det att träna så länge som möjligt på en hög belastning.

Gör så här för att gå ner i vikt med cykling:

På moderna spinningcyklar finns ofta en wattmätare. Watt är den effekt du får ut när du trampar, ju högre watt desto tuffare. För att få mest ut av din cykling är det därför bra att hålla koll på wattmätaren. Du kan välja att trampa snabbare eller att belasta mer för att öka wattalet och därmed förbränningen. Den sammanlagda tiden på ett högt wattal, det vill säga hög belastning, är det som är avgörande för förbränningen.

Det här är den mest effektiva maskinen på gymmet

Varva gärna korta och långa spinningpass. För ensidig träning brukar bli tråkig och då tappar man lätt motivationen till att träna. Se i stället till att öka dina wattal när du tränar och variera din träning.

/Sofia

Utvald läsning