TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Platt mage – med världens bästa övningar

31 jan, 2017 
Magövningen plankan
PT:n tog reda på vilka övningar som tvingade magmusklerna att jobba mest – här är de!
Annons

Att välja magövningar är inte lätt. Dels finns det hur många som helst att välja bland, dels är det svårt att veta vilka övningar som ger bäst resultat.

Personliga tränaren Bret Contreras undrade detsamma – och bestämde sig därför för att ta reda på vilken magövning som är den allra bästa. Genom att fästa elektroder på magmusklerna kunde han mäta hur mycket spänning det var i dem när han utförde olika övningar. I sitt test hittade han några som var mer utmanande för magmusklerna än andra.

Magövningarna som ger bäst effekt

Här är fem av de övningar som visade sig fungera bäst:

Hängande benlyft – Häng raklång i en stång och dra med böjda knän upp benen mot magen. Ner med benen igen, upprepa. Jobba lugnt och kontrollerat.

Liggande bensänk – Ligg raklång på rygg med benen rätt upp i luften, sänk dem långsamt ner mot golvet, upp igen. Upprepa. För extra motstånd kan du be en kompis putta ner benen mot golvet, samtidigt som du håller emot.

Annons

Crunches (situps) på pilatesboll. Genom att jobba på en pilatesboll blir övningen mer instabil och dina inre magmuskler får jobba hårdare för att du inte ska trilla av bollen.

”Sågen” – Stå i plankposition och gunga sedan bakåt genom att skjuta armbågarna ifrån dig. Framåt igen, upprepa. Du ska hålla en rak position genom hela övningen och bara gunga försiktigt fram och tillbaka, det är ingen jättestor rörelse.

Chinups – Häng i en stång och försök dra dig upp tills hakan är över stången. Det här är en superjobbig övning för hela kroppen, men även magen måste vara med och jobba för att du ska orka dra upp dig.

Ännu en effektiv magövning

American Sports Council utsåg tidigare ”Captains chair” till världens mest effektiva magövning. Det bästa med den är att du kan utföra den hur enkelt som helst hemma eller på jobbet!

Så här går den till:

1. Sitt på en stol som är tillräckligt hög, så att du kan pendla fritt med benen utan att nudda golvet.

2. Sitt på händerna, rak överkropp.

3. Spänn bålen och lyft sedan upp låren ca 6-8 centimeter från stolen.

4. Sänk låren långsam och kontrollerat.

5. Gör övningen i minst en minut, men gärna längre.

Här kan du läsa mer om hur du får en platt mage med rätt träning!

Annons