TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

5 saker om kost och träning som alla pratar om just nu

17 okt, 2022 
Sandra och en tjej som lyfter tungt
Häng med i de senaste trenderna när det gäller kost och träning. Vår redaktör Sandra Hiort håller oss uppdaterade.
Annons

Food freedom, yoga för hjärtat och TUT – här är de allra hetaste snackisarna inom kost och hälsa just nu. MåBra:s PT och kost- och träningsredaktör Sandra Hiort listar fem saker på allas läppar.

1 Food freedom

Som handlar om en rörelse som förespråkar att man ska sluta följa dieter och ifrågasätta och förändra sina tankar, känslor och beteenden kring mat. Att inte utesluta livsmedel i onödan utan helt enkelt få en sund och medveten inställning till mat.

2 Yoga för hjärthälsan

En kvinna som formar händerna till ett hjärta

Yoga gör gott för både kropp, knopp och själ. En ny studie stärker också påståendet att det är bra för hjärtat. Patienter med stabil hjärtsvikt fick yoga 60 minuter om dageni 12 veckor, i kombination med vanlig medicinsk behandling. De här patienterna fick bättre pumpfunktion i hjärtats vänstra kammare, minskad inflammation och bättre livskvalitet, jämfört med kontrollgruppen. Yoga hjälper oss också att stressa ner och kan ha positiv påverkan på blodtrycket.

Annons

3 TUT!

En tuta

Här är den senaste träningstrenden TUT, det vill säga time under tention, eller ”tid under spänning” är populärt inom träning nu. Det handlar om tiden muskeln jobbar. Istället för att räkna repetitioner mäter du tiden muskeln spänns – när den dras ihop, och förlängs. Det här ska ge bättre resultat då att musklerna får jobba hårdare. Det kan även minska risk för skador då man lätt jobbar långsammare.

4 Styrka eller kondition?

En kvinna som lyfter

En gammal myt lever kvar om att man ska konditionsträna om man vill gå ner i vikt. En ny studie visar (igen) att det går precis lika bra att styrketräna. Oavsett hur man tränar så är kosten huvudnyckeln. Studien fokuserade på att dra ner kaloriintaget och träna styrka. Resultatet blev mer muskelmassa och mindre fettprocent. Har man mycket övervikt kan styrketräning vara skonsammare än hård konditionsträning.

Annons

5 Matrapporten

33 minuter lägger vi svenskar i snitt varje dag på att laga mat till vardags. Motsvarande siffra på helgen är 44 minuter. Den vanligaste vardagsrätten är spagetti med köttfärsås och på andraplats kommer pastarätter. Fredagstacon är favoriten vi helst äter till helgen.

Källa: Matrapporten, Food & Friends, Science Daily, Wellandgood, International Journal of Yoga

Foto: TT

Se också: 5 snackisar från veckan som gått

5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått
Annons