Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Nervflossa: Träna för att lindra smärta – och lär känna din kropp

12 feb, 2024 
En kvinna som nervflossar
Det kan lindra smärta kopplat till nerver, få dig att känna dig mer rörlig, eller lära dig mer om din egen kropp. Testa nervglidning du också!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ta hand om sina nerver med hjälp av enkla rörelser har blivit allt mer populärt, det kallas nervglidning eller att nervflossa.

Vad man vill är att få nerverna att glida i sina kanaler – genom att växelvis dra försiktigt i nervändarna. Vi drar alltså nerven lite fram och tillbaka. Rörelsen kan liknas vid den vi gör när vi använder tandtråd, men när vi drar i nerven åt ena hållet är andra änden slack. Och sedan byter vi håll.

5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Används ofta för att minska smärttillstånd

Nervflossa, eller nervglidning, kan vara en del i att lindra smärta som kommer från irriterade nerver. Men det kan också handla om att känna sig mer rörlig.

– Det är bra för att öka blodgenomströmningen i nerven och reglera smärtpåslag. Dessutom tränas koordination och kognitiv förmåga eftersom övningarna ofta innebär ett ovant rörelsemönster och ett annat fokus än stretch eller avspänningsövningar, säger Milla Floryd som är yogalärare.

Annons

Hon menar att det här är något som alla kan må bra av att göra.

– Vem som helst kan använda sig av nervglidning för att minska smärttillstånd eller för att öva interoception.

Det vill säga att vi tränar på att förstå och känna vad som händer i våra kroppar.

Milla Floryd är yogalärare
Milla Floryd är yogalärare.

Börjar med ischiasnerven

Man fokuserar oftast främst på delar av kroppen där behovet finns.

– Ischias är en bra nerv för många att lära sig glida. Axlar, nacke, rygg, framsidan av höften och framsida lår är inte ovanliga landskap att uppleva nervsmärtor. Kanske inte i alla lägen, men i vissa, förklarar Milla Floryd.

Hur ofta man nervflossar kan man anpassa efter varför man gör det.

– Används nervglidningstekniken som komplement till andra rehab-övningar skulle jag säga tre gånger per dag. Men det går såklart också fint att nervglida vid behov. Som underhållning för att ta hand om sig efter en dag framför datorn, en ovanligt lång promenad eller för att optimera återhämtningen efter ett träningspass.

Annons

Att nervflossa kan:

Lindra och förebygga smärta.

Ge känsla av bättre rörlighet.

Vara ett sätt att lära känna nerver och kropp.

Snabbt resultat

Övningarna är ofta väldigt enkla. Men resultaten kan komma direkt.

– Har du gjort rätt så märks det på momangen, förklarar hon och fortsätter:

– Jag skulle beskriva känslan som att man har öppnat ett fönster och vädrat ut. Det är dock en quick fix och har du problem med nervsmärta på grund av överspända muskler eller hållningsmönster så behöver det adresseras med övningar som specifikt hanterar din problematik.

Har du problem sedan tidigare är det också bra att rådfråga läkare eller sjukgymnast innan du testar nervglidning, för att vara säker på att det passar just dig.

Om nervglidning

Nervglidningar används ofta för att lindra smärta som kommer från komprimerade eller irriterade nerver.

Irritationen kan till exempel komma efter en skada, en sjukdom eller av förändringar i strukturen kring nerven. Glidningarna kan lindra smärta och öka rörelseomfång.

Ofta är glidningarna ett komplement till andra behandlingsmetoder när det handlar om smärta.

Testa själv att nervflossa – gör så här

Mot ischias:

Sitt på en stol med knän i höftbredd och fötter igolvet, tår pekar framåt. Sträck ut höger ben, med flexad fot (tår mot kropp). Sträck ut nacken och låt huvudet gå uppåt, bakåt – blicken går upp i taket. Kom långsamt tillbaka med huvud och ben. Låt nu hakan gå mot bröstet och benet ner och strax förbi 90 grader, lyft benet igen och kom bak med huvudet … Jobba långsamt. Gör tio gånger med höger, byt sen till vänster.

Annons

För ryggslut, skinka och baksida lår:

Ligg på rygg med sträckta ben. För långsamt vänster knä emot dig, låt vänster fot dra över golvet mot rumpan och låt sedan knät gå mot bröstet. För vänster ben mot höger axel. Håll kvar i fem sekunder. Sänk försiktigt benet igen, sätt i foten vid rumpan och dra foten över golvet tills benet är sträckt. Byt ben efter fem.

För axlar och skuldror:

Stå med armar längs med sidorna. Lyft vänster arm rakt fram, till axelhöjd. Flexa handen – för fingrarna uppåt, visa handflatan. För den raka armen ut åt sidan och bakåt, så långt det går, samtidigt som du böjer handleden så fingrarna pekar nedåt. Stanna till och kom sen fram med armen och upp med fingrarna igen. Jobba fem gånger med var arm.

Kom ihåg!

  • Andas långa, djupa andetag medan du nervflossar.
  • Slappna av i dina muskler under övningarna.
  • Börja med några få repetitioner och bygg gradvis på om det känns bra.
  • Att nervflossa ska inte göra ont.
Annons