SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Yoga 3 minuter varje morgon och kväll – 2 övningar för balans

19 sep, 2023 
kvinna som yoga framför säng
Att yoga och meditation är bra för både kropp och själ vet de flesta. Ändå kan det vara svårt att ta sig tiden. Men det behöver varken vara komplicerat eller långt för att ge effekt. Här är två övningar som ger morgonenergi och kvällsro, mjukar upp och balanserar. Det enda du behöver är några minuter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Idag lever vi stora delar av våra liv i huvudet, stillasittande via skärmar. Därför önskar yogin Josefine Bengtsson att fler ska få upp ögonen för vilken värdefull kontrast yoga och meditation är för både kropp och själ.

– Kroppen behöver få mycket mer fokus, inte bara genom att gå till gymmet och svettas eller lyfta tungt, utan faktiskt känna kroppen inifrån. Jag tror att alla har en enorm brist på det idag. Där är yoga och meditation verktyg för att hitta tillbaka till kroppen.

Därför behöver vi olika typer av meditation och yoga

Men, det finns så otroligt många olika sätt att yoga och meditera. Hur ska man veta vem som behöver vad och när? Josefine menar att de flesta av oss behöver en bredd av olika typer av yoga och meditation: både aktiv och stilla.

– Vi är komplexa och våra liv skiftar från morgon till kväll. Som kvinna kan man också behöva olika delar beroende på var man är i menscykeln. Våga testa olika tekniker och känner efter vad kroppen behöver just nu.

Annons

Många fastnar lite i en teknik man gillar och får mycket ut av till en början, vilket sedan riskerar att bli lite för mycket ”manus” säger Josefine.

– Om man bara gör en viss typ att yoga eller meditation riskera man att missa stora delar, både kroppsligt och mentalt. De olika formerna hjälper oss att hantera livets många olika känslor som vi annars riskerar att förtrycka. Josefine förklarar hur vi kan använda meditation och yoga för att nå balans:

– Jag har till exempel ett litet barn som ger uttryck för en massa känslor. Därför känner jag ofta väldigt behov av att göra en aktiv meditation och få vara i mina egna känslor och leva ut dem. Andra gånger om man går igenom någonting eller har stora förändringar i livet, så behöver en yoga eller meditation vara mer kontrollerad. Då kan man snarare behöva göra solhälsningar, ashtangayoga eller sitta och meditera, för att få någonting i livet där det är stabilt och grundande.

Annons

Men även om många av oss nog drömmer om mer tid att landa och utforska oss själva och olika typer av meditation och yoga är det tyvärr sällan där vi befinner oss i livet. Vad ska man göra då – om man känner att man för kropp och själ vill få in lite mer yoga och medveten närvaro i sitt liv, men inte riktigt hittar tiden?

Den ultimata yogaövningen för morgonen

Om du bara ska göra EN yogaövning för att komma igång och starta din dag på ett bra sätt, rekommenderar Josefine solhälsningar.

– Den är så allomfattande. Det är ju flera olika rörelser, man kommer åt olika delar av kroppen. Man får röra sig med andetaget. Så det är en skön morgonvariant.

Så här gör du en solhälsning:

solhälsning

Den ultimata yogan för kvällen

Om man bara ska göra EN övning för att lugna ner systemet och hantera en stressig dag rekommenderar Josefine en snäll och mjuk andningsövning, eller en stund i en yinposition.

– Det spelar egentligen inte så stor roll vilken övning det är. De flesta ger ju samma resultat – att man kommer ner och landa och får ligga lite i stillhet.

Foto: Sophia Carrhage

Annons