TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

7 vanliga kostmissar som gör att träningsresultatet uteblir

18 apr, 2023 
Vänster: kvinna med tallrik bara en broccolli på Höger: Kvinna som spänner sin biceps
Kost och träning går hand i hand. För att bli starkare och uppnå träningsresultat krävs en bra mathållning, och det är högst individuellt hur det upplägget ser ut. Men det finns några vanliga kostmissar många gör, som kan försvåra träningsresultatet, enligt sajten Livestrong.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du tränar regelbundet och så intensivt att svetten rinner och benen darrar – men du ser knappt några resultat. Känner du igen dig? Troligtvis gör du helt rätt när det kommer till träningen, men missar det ofta ännu viktigare – kosthållningen. Att äta rätt saker och i en tillräcklig mängd inför och efter ett träningspass är A och O för att bli starkare och komma i form.

Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träningBrand logo
Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning

Viktigt att nämna är att kost och träning är högst individuellt och ser olika ut för alla. Det gäller att hitta sin egen balans och vad som fungerar bäst för en själv. Men här är några vanliga kostmissar många gör i samband med träning – som kan påverka att träningsresultaten uteblir, listade av hälsosajten Livestrong.

Vanliga misstag med kosten när du tränar

1. Du tränar på tom mage

Det finns en vanlig föreställning om att det skulle vara effektivt att träna på tom mage för att bränna mer fett, skriver Livestrong. Men faktum är att träna på tom mage kan liknas vid att ge sig ut på en utflykt med bilen – utan att ha tankat innan. Genom att äta ett litet mellanmål på morgonen innan träningen ger du kroppen energi för att orka hela passet. Bra alternativ är exempelvis proteinrikt snack som äpple med jordnötssmör eller lite grekisk yoghurt med honung, det som passar din mage bäst!

Kvinna dricker vatten
När du tränar förlorar du massor med vätska som du svettas ut. Därför är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten under hela dagen.

2. Du dricker för lite vatten under dagen

Om du känner dig helt slut efter ett träningspass kan det bero på vätskebrist. Att inte ha druckit tillräckligt innan träningspasset är inget bra utgångsläge eftersom mängden du svettar ökar på vätskebristen ännu mer. Förutom att du kan känna dig väldigt trött efteråt kan du också få huvudvärk eller kramp, skriver Livestrong. Drick ordentligt under hela dagen, och fyll på med vätska under passets gång och även efteråt om du känner dig törstig. Ju mer du svettas, desto mer behöver du dricka.

Annons

3. Du äter tung mat innan träning (individuellt)

Vad man ska äta innan passet beror också på vad man ska träna. Protein och kolhydrater är alltid en bra kombo. Om man ska man styrketräna kanske man fokuserar mer på protein, om man ska träna kondition kanske mer på kolhydrater.

Vissa kan äta en brakmiddag precis före träning, och andra tycker det är skönare om det har gått några timmar. För vissa kan en stor måltid bli mastigt då det kan ta längre tid för magen att smälta maten, och passet kan därför kännas tungt.

4. Du äter för mycket fibrer innan passet

Att äta för mycket fibrer innan träning är inte heller alltid optimalt. En stor sallad proppad med nyttigheter kan kännas som en bra uppladdning, men i själva verket kan alla fibrer vara svårsmält, och man kan få uppblåst mage med gaser – vilket försvårar träningen, enligt Livestrong. I övrigt är fibrer viktigt att ha i sin dagliga kost för att bland annat hålla i gång tarmrörelsen, men bäst är att skippa fiberrik mat i anslutning till träning.

Annons

5. Du äter inte tillräckligt efter träningen

Ett vanligt misstag många gör är att inte äta tillräckligt efter träningen. Precis lika viktigt som att äta före träningen, är det att äta efter för att kroppen ska kunna återhämta sig, hålla i gång förbränningen och bygga muskler. Det bästa att äta är kolhydrater med protein, exempelvis frukt, grönsaker, råris eller fullkorn med ägg, yoghurt, mager fisk eller kött. Beroende vad du har för mål med din träning kan du lägga upp kosten efter ett pass därefter.

6. Du äter för lite

Om du inte äter tillräckligt tar ämnesomsättningen stryk, och du får svårt att orka med träningen. Personer som vill gå ner i vikt gör ofta misstaget att de äter för lite, och det i sig kan ge motsatt effekt då ämnesomsättningen kan sakta ner. Tänk att din ämnesomsättning är som en brasa. Om du inte slänger i ved i brasan slocknar den till slut, likaså med förbränningen, skriver Livestrong. Ät balanserad, nyttig och näringsrik jämt balanserat över hela dagen för att hålla i gång ämnesomsättningen – men framför allt för att orka med träningspassen och på så sätt uppnå resultat!

7. Du kanske slarvar med proteinet

Protein är viktigt för att bygga muskler och hålla i igång fettförbränningen. Oavsett vad du har för mål med din träning är det viktigt att få in tillräckligt med protein i din dagliga kost, och protein är dessutom mättande. Satsa på bra proteiner som ägg, kyckling, fisk och magert rött kött och grekisk yoghurt.

Annons