TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

"Mina muskler är för bulliga"

03 okt, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har gymtränat regelbundet sedan i höstas och känt att jag har mindre ont i ryggen och nacken. Tyvärr har jag också blivit grövre runt armar och lår. Mitt syfte med träningen är att dels hålla vikten i schack, dels att slippa värk. Jag tränar två set à 15 repetitioner på alla maskiner och på de flesta har jag ökat belastningen. Ska jag i stället göra fler repetitioner för att slippa bulliga muskler? Träningen är utformad av en PT och är gjord efter mina förutsättningar.

Kvinna, 58 år

Svar:
Styrketräning är perfekt för att få en starkare kropp och därigenom minska risken för värk och smärta. Styrketräningen syftar till att stärka musklerna så att de orkar mer. Då blir belastningar som du utsätts för i vardagen mindre ansträngande och uttröttande.

När musklerna stärks växer de också. För att fortsätta behålla samma form och samma vikt krävs alltså att mängden kroppsfett minskar något för att volymen ska fortsätta vara densamma. Mitt tips är alltså att se över maten parallellt med träningen. I samband med att musklerna växer kan även vikten på vågen öka något, även om fettmängden minskar. Det beror på att muskler väger mer än fett.

Annons

Det är också bra att öka mängden konditionsträning. Det kan vara snabba promenader, vattengymnastik, cykling och annat som ökar pulsen. Detta ger ökad förbränning i kroppen och du kan lättare tappa kroppsfett.

De muskler som växer är främst de ytliga musklerna. Det är bra att dessa stärks för att du ska orka mer. Samtidigt behöver även de djupare och mindre musklerna stärkas. Dessa muskler är egentligen viktigast för att minska risken att få ont igen. När de djupare musklerna arbetar och blir mer uthålliga växer de inte direkt i omfång. De blir bara starkare. Tipset är alltså att prata med din personliga tränare och be om övningar även för de djupaste musklerna kring mage, rygg och skuldror. Då kan du minska antalet vanliga styrkeövningar till förmån för dessa ett tag.

Katarina

 

Annons