TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Måste träningen varieras?

14 jan, 2015 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har under de senaste månaderna lyckats skapa mig träningsrutiner. Jag joggar två gånger i veckan, med 15 minuters styrketräning hemma efteråt, och simmar 1–2 gånger i veckan. Dessutom går jag minst en halvtimme om dagen. Nu till min fråga: Jag trivs med min träning, dock ökar jag aldrig på intensiteten. Behöver man det? Får man sämre hälsoeffekter om man alltid tränar på samma sätt och under lika lång tid?

Ida

Svar:

Hej Ida!

Vi pratar ofta om vikten av att variera motionen, precis som du säger, men det är inget du måste göra om du inte vill. I alla fall inte när du tränar så pass allsidigt som du gör.

Men att variera träningen kan fylla några funktioner:

1. Minska risken för ensidig belastning

Om man bara springer vid varje träningstillfälle och inte varierar träningen på något sätt, eller inte kompletterar den med exempelvis styrketräning eller smidighetsträning, så ökar risken att man på sikt kan få skador. Löpning är bra för kroppen genom att den bygger upp skelettet, ger bra kondition och bra hälsoeffekter, men löpning gör dig endast uthållig och stark på ett sätt. Vissa muskler i kroppen kan bli strama och oelastiska, andra svaga av att de inte belastas.

Annons

2. Öka lusten

Att variera och växla mellan olika träningsformer kan hålla lusten att träna uppe. Det gör att man har något nytt att fokusera på vid träningspassen, och nya kvaliteter att förbättra. Det kan vara bra att ha en motionsform i basen, som man främst fokuserar på, och sedan variera med annan typ av träning.

3. Bättre effekt

En tredje anledning till att variera sin träning kan vara att man vill få bättre effekt av träningspassen. Om du springer samma sträcka på samma tid lika många gånger i veckan under ett år så får du inte bättre kondition. Du får precis den kondition som du behöver för att ta dig runt den sträckan. Vill man få bättre kondition behöver man springa snabbare, i mer kuperad terräng, längre eller oftare. Vill man få starkare muskler måste man öka vikterna, lyfta snabbare, göra fler övningar eller något annat när det gäller styrketräningen.

Tillbaka till din fråga: Måste man variera sig? Nej. Känner man att man är nöjd som det är så behöver man inte ändra något. Framförallt inte om man redan tränar varierat. Den dag du upplever att du vill ha något mer – som bättre styrka, kondition eller rörlighet – då kan du ändra något. Eller om du känner att motivationen börjar dala. Kör annars på så som du gör i dag. Det är perfekt att du har hittat motionsformer som fungerar i din vardag och som du gillar.

Katarina

Annons