TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Bästa övningen för en stark mage

30 mar, 2024 
Nu ska vi träna våra inre magmuskler – som ger stabilitet, kontroll, och ”kraft inifrån”. Vår PT, Sandra Hiort, visar hur du gör övningen "häldopp med golvdrag".
Annons

De inre magmusklerna hjälper till att hålla oss uppe, de stabiliserar kroppen och ger bättre hållning.

– Här hämtar vi kraft i väldigt många andra rörelser vi gör. Därför är magträningen så viktig, säger MåBra:s PT, Sandra Hiort.

Träna rumpa – 3 stående övningarBrand logo
Träna rumpa – 3 stående övningar

Här visar hon en övning där du verkligen kommer åt de inre magmusklerna. För att övningen ska ge effekt behöver du låta den ta tid – gör den långsamt och fokuserat. Så fort du tappar svanken i rörelsen behöver du backa och börja om. Blås ut, hitta rätt muskler att spänn innan du fortsätter övningen.

– Det som är så bra med just den här övningen är att du stämmer av hur bra kontakt du har med dina djupare magmuskler. Det är också en bra övning att göra innan man börjar göra andra övningar, för att hitta kontakten och se till att du har med dig magmusklerna i allt annat du gör på ditt träningspass, säger Sandra Hiort.

Annons

Så här gör du magövningen:

Ligg på golvet med fötterna upp så benen är i cirka 90 grader. Lägg händerna vid ländryggen om du vill, för att kunna känna att du har svanken i golvet genom hela övningen. Ta ett andetag, blås ut luften samtidigt som du spänner till magen, från naveln och neråt – så svanken trycks ner i golvet.

Sandra Hiort visar övning för djupa magmusklerna
Hitta kontakten med magmusklerna innan du går vidare.Bild: Mia Zettermark

Håll kvar spänningen, fortsätt andas och sänk en häl mot golvet.

Sandra Hiort visar en övning för mage.
Håll kvar spänningen i magen samtidigt som du sänker foten. Svanken ska alltid vara kvar i golvet.Bild: Mia Zettermark

När hälen når golvet – känn att du har kvar svanken i golvet och skjut hälen framåt så långt det går utan att svanken lyfter. Gör den det så stanna till, annars kom hela vägen ut med benet, innan du vänder, drar hälen mot dig igen och kommer upp med benet.

Sandra Hiort visar övning för mage.
Om svanken släpper från golvet så stanna direkt. Hitta tillbaka till kontrollen i magen och vänd tillbaka.Bild: Mia Zettermark

Börja om – blås ut och hitta spänningen. Jobba långsamt och med kontroll. Gör tio på ena sidan och byt sedan ben.

Annons