Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Få bättre balans och bålstyrka – med en enda övning

16 nov, 2023 
Starkare bål och bättre balans utlovas i denna roliga övning. MåBra:s egen PT, Sandra Hiort, visar hur du gör – steg för steg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bålstyrka och balans är båda viktiga för en stark och funktionell kropp. Här visar vår PT övningen "båt med sidovidridningar". En övning där hela kroppen får arbeta – men där du framförallt får utmana din balans och bål.

Så här gör du övningen

1. Sitt på golvet och luta dig lite bakåt med överkroppen samtidigt som du lyfter fötterna från golvet med böjda ben. Låt tårna peka rakt framåt.

Annons

2. Sträck ut vänster ben framåt, håll det hela tiden i luften, och möt höger fot med vänster hand samtidigt som du låter höger arm går rakt bakåt och vrider med överkroppen. Kom tillbaka till mitten.

Tips till nybörjaren!

Det finns flera enkla balansövningar att göra men just att stå på ett ben är lätt att få till i vardagen. Du kan göra det samtidigt som du gör annat – till exempel när du borstar tänderna, diskar eller står i kö i affären. Som med allt annat – det är sådant vi gör ofta som vi blir bra på.

3. Byt sida och fortsätt jobba varannan sida. Känns övningen svår kan du välja att bara sitta still i båten, det vill säga i startposition. Du kan också ha tårna i golvet om du behöver. Eller göra hela övningen i mindre rörelser och ta stöd av golvet.

FOTO: Mia Zettermark

Annons