Lotta, 49, tränar crossfit 5 ggr i veckan: ”Enorm endorfinkick”

Lotta Ahlandsberg tränar crossfit
9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll
1:02

Efter reklamen: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

(1:02)

Slå på ljud

För sex år sedan började Lotta Ahlandsberg, nu 49 år, leta efter ett komplement till löpningen.

– Jag sprang mycket men började få ont i höften och funderade på vad mer jag kunde göra. Jag hörde att det skulle öppna en crossfit-box i stan så jag gick dit – och blev helt fast.

4 effektiva 2 i 1-övningar som tränar hela kroppen

Från gruppträning till individuellt

Första gången hon gick till boxen (som crossfit-gym kallas) i Ängelholm där Lotta bor så kunde hon knappt göra en armhävning. Ännu mindre hoppa upp på låda, som är en av de övningar man ofta gör i crossfit.

– Men coacherna hjälpte mig. Jag fick börja med att hoppa upp på en bänk och sedan bygga på. Innan passet var slut kunde jag till och med hoppa upp på låda också. I början gick Lotta på instruktörsledda gruppträningspass.

– Men efter 2–3 år kände jag att jag ville fokusera på min egen nivå. Jag började köra efter träningsprogram och nu tränar jag efter ett individuellt program, anpassat till mig.

Tränar två timmar, fem gånger i veckan

Fem gånger i veckan tränar Lotta, minst två timmar varje gång. Det kan kännas som mycket tid, men Lotta tycker att det är värt det och familjen uppmuntrar henne att träna.

– Det är en jäkla häftig känsla att känna sig stark. Det jag gillar med cross fit är att man hela tiden får utmana sig, jag efter att bli bättre. Det är bra för att det är mätbart, i tid, repetitioner, vikt man orkar lyfta … Dessutom är endorfinkicken man får av det enorm.

Lotta har själv alltid varit aktiv och rört på sig men vill tipsa om att crossfit passar alla, även de som inte tränar flera gånger i veckan.

– Jag har hört att många säger att de måste träna innan de går till en box. Det är fel. Man måste bara våga. Man tränar alltid på sin egen nivå och alla har varit nybörjare någon gång och gjort allt för första gången. På gruppträningen är det ofta stor gemenskap och man lär lätt känna andra när man tränar ihop.

Lottas tips till dig som vill testa crossfit:

  • Lägg undan det där med att inte våga, gå bara dit.
  • Gå på prova på pass.
  • Prata med personalen på plats innan om du känner dig osäker.
  • Ta med en kompis, det kan kännas lättare i början.
  • Börja försiktigt och bygg på lite i taget.

Så kan Lottas träningspass se ut

– Min träning börjar alltid med uppvärmning och rörlighet/mobility. Det är nåt jag lägger mer tid på nu än för några år sedan. Sedan kan det se ut så här:

Teknikövningar med inte alltför tunga vikter. Efter hand så ökar det beroende på var jag ligger i träningsperiodiseringen.

Styrka. Och övning på skills. Det kan vara strikta pullups, benböj och en magövning. Ofta gör jag ett fast antal av varje övning i ett angivet antal varv. T ex i 15 minuter varje minut göra en av dessa övningar/min vilket ger dig 5 varv totalt. Blir man klar med övningen innan minuten är slut blir det vila innan man börjar med nästa övning när nästa minut börjar.

Wod (workout of the day). En pulshöjande del som kan vara tidsbestämd eller ett visst antal varv med övningar på snabbast tid. Efter vad dagens form tillåter. Den kan vara allt från 3 x 3 intensiva minuter till längre wodar på 30–40 minuter.

För trött för att träna på morgonen? Testa det här!

Utvald läsning