TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

7 härliga anledningar att cykla – så kommer du bäst igång

10 apr, 2022 
kvinna cyklar
Vill du satsa lite mer på cyklingen i år? Det är fullt förståeligt i så fall – det finns så många härliga anledningar att cykla. Här är några av dem, och så här kommer du bäst igång!
Annons

Är det i år du kommer att susa fram på cykeln och njuta (nästan) varenda sekund? Lägga lite extra tid på att rulla fram på hojen?

Se även: 8 anledningar att börja cykla mer

8 anledningar att börja cykla merBrand logo
8 anledningar att börja cykla mer

Jessica Clarén om varför hon fastnade för cykling

– Jag fastnade för cyklingen på grund av friheten och gemenskapen, säger Jessica Clarén, cykelcoach och grundare av cykelnätverket She Rides.

– Och för att man känner sig jäkligt levande när man susar fram i skogen.

Det finns många anledningar att cykla. Inte minst är det bra och enkel vardagsmotion. Det ger både konditionsträning och starkare, mer uthålliga, muskler.

Men Jessica rekommenderar det i första hand för att det är en sport där man får uppleva mycket på förhållandevis kort tid.

Annons

Cykling är skonsamt och kan vara väldigt socialt

– Och det är en relativt skonsam sport, så länge man håller sig på sadeln.

Dessutom kan cykling vara väldigt socialt. Jessica råder alla som vill komma igång med cykling att cykla tillsammans med andra.

– Det finns massor av härliga cykelklubbar. Investera också i bra saker, kika på begagnat för att hålla kostnaderna nere.Vill du bli snabbare så ta hjälp av en coach.

Inte minst för att inte ta i för mycket.

– Det är så lätt hänt! Men det allra viktigaste tipset är att ha kul och unna sig en fika mellan varven på långpassen.

kvinna cyklar i vårsol

Så kommer du igång med cykling som motion

 • Har du inte alls cyklat eller inte tränat på ett tag – vänj först kroppen vid cykling innan du börjar cykla lite längre eller flera pass i veckan.
 • Planera in dina cykelturer: Träna helst tre pass i veckan, för att känna att du utvecklas. Har du svårt att få till tre, eller är otränad – börja med två. Planera in passen i din kalender. Ska du ta cykeln till jobbet, göra cykelutflykter eller träna på motionscykel?
 • Sätt upp mål: Gärna ett konkret mål – som att få till dina cykelturer, tre gånger i veckan, i fyra veckor. Långsiktigt kanske du vill orka cykla en viss sträcka på en viss tid.
 • Återhämta dig: Vila mellan passen, minst ett dygn, gärna två. Stretcha efter passen: rumpa, lår, vader, ländrygg och höfter.
 • Variera dig: Om du ledsnar och det bara känns tråkigt – gör en mysig cykelutflykt eller träna något annat där du får upp puls istället. Utöver cykling är det alltid bra att styrketräna också.

7 bra anledningar att cykla

 1. Det är skonsam träning.
 2. Det är enkel vardagsträning.
 3. Du kan uppleva mycket på kort tid.
 4. Det är bra konditionsträning.
 5. Du bygger muskler.
 6. Det är en social sport om man vill.
 7. Det är en härlig känsla att susa fram i sadeln.

Foto: TT/Privat

Annons