”Springer du för att må bra eller för att vara bra?”

I podden Nyfiken på träffar Kristin Kaspersen många inspirerande människor som delar kloka tankar och insikter. I ett av avsnitten under våren möter hon Christer Olsson, inspirationsföreläsare och ledarskapscoach. Tillsammans avhandlar de många aspekter av mening och lycka, där en riktig tankeväckare är Christer Olssons träffsäkra analys av prestation och välmående i dagens samhälle.

Hela livet handlar om prestation

– Jag träffar många som har gjort hela livet till en prestationsarena. Vi ska prestera när vi ska äta, vi ska prestera när vi är på jobbet, vi ska prestera när ska hålla kroppen i ordning, vi ska prestera när vi är med barnen. Hela livet har blivit någon form av förbättringsprojekt. Allt handlar om att bli bättre, inte för att reflektera eller koppla av – inte för att må bättre.

Och det är lätt att dras med. Christer själv berättar om ett tillfälle då han hade bestämt träff med sin mentor. De skulle slå två flugor i en smäll och jogga samtidigt som de pratade. Men, de hann inte komma långt på sin runda innan mentorn tog Christer i armen och sade:

”Stopp lite. Christer, springer du för att vara bra eller för att må bra? ’Jag springer för att må bra’, svarar Christer. ”Då springer du för fort.”

"Gör du detta för att må bra eller för att vara bra?”

– Jag glömmer aldrig det tillfället. Han sitter på min axel hela tiden. ”Gör du detta för att må bra eller för att vara bra?” Ja men slappna av då.

Diskussionen spinner sedan vidare i många intressanta spår, men Christer och Kristin enas otvivelaktigt om att det här till stor del grundar sig i att man inte har tryggheten i sig själv och vem man är: Vad är det du gör allt det här för? Det är skillnad mellan att vara lycklig och att vara lyckad.

Lyssna på hela avsnittet av Nyfiken på med Christer Olsson här.

Själva löpningen då? Att springa saktare – var det det som fick dig att klicka in här?

Därför älskar vi löpning!
1:18

Efter reklamen: Därför älskar vi löpning!

(1:18)

Slå på ljud

Många springer alldeles för fort

Faktum är att många faktiskt springer alldeles för fort, även bland de som anser sig vara långsamma. Och det här gäller både de som springer för att må bra och för att bli bra.

Springer man för att bli bra ska man absolut pressa sig ibland och gärna lära kroppen att springa i ett högre tempo genom intervaller eller snabbdistans. Men merparten av passen ska gå i ett relativt lugnt snacktempo, och ska du hålla på riktigt länge ska det gå ännu saktare, verkligen lufsande. Det ger faktiskt mer utveckling än att pressa sig allt man kan vid varje pass – och sänker skaderisken rejält.

Foto: Lena Barryd, Magnus Ragnvid och Katarina Di Leva

Utvald läsning