TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Lofsan om träningsmål: Vågen säger ingenting om resultaten

27 aug, 2020 
Lovisa Lofsan Sandström
Lovisa Lofsan Sandström menar att det finns många andra sätt att mäta sina träningsframgångar än genom att använda vågen. Här är tips på hur du kan göra istället!
Annons
Kändisarnas bästa hälsotipsBrand logo
Kändisarnas bästa hälsotips

När träningen inte har varit högsta prioritering på ett tag och man vill komma igång igen så kan det vara bra att sätta upp mål. Många lägger kanske sin uppmärksamhet på vikt, men det finns mycket annat man kan välja att lägga sitt fokus på.

Se också5 knep som garanterat hjälper dig att hålla dina träningsmål.

Vågen säger ingenting om att du blir starkare

– Det är så många som håller hårt i vågen, man tänker att vågen berättar hur det går med träningen, säger träningsexperten Lovisa ”Lofsan” Sandström, till Nyhetsmorgon.

Där pratar hon om att det kanske inte alltid är det bästa att koncentrera sig på.

– Väldigt många väger sig ofta och går ändå inte ner i vikt eller kanske till och med går upp i vikt trots att man ställer sig på vågen varje dag. Men vågen säger ingenting om att du blir starkare, vågen säger ingenting om att du får bättre kondition och att du orkar mer.

Annons

Vågen säger inte heller någonting om att man blir smärtfri, eller får bättre hållning, säger Lofsan. Så för att utvärdera sin träning tycker hon att man kan fokusera på andra saker.

Det finns andra sätt att utvärdera träningen

– Den prestationsinriktade träningen är kanske lättare att utvärdera: Jag blir snabbare, jag blir starkare … Men när vi pratar om träning för välmående och hälsa då finns det andra grejer vi kan utvärdera, säger hon.

Ett sätt kan vara att filma sig själv.

– Tränar man för att man vill forma om kroppen, att man vill att den ska kännas eller se annorlunda ut, då tycker jag att kameran eller att filma sig är mycket bättre än att ställa sig på vågen.

Lofsan menar att man kan filma sig själv när man tränar hemma i vardagsrummet och se hur man rör sig, och på sin hållning.

– Hur ser min rygg ut när jag drar i gummibandet, hur kan jag stå, hur ser mina axlar ut, hur känner jag mig, hur länge orkar jag stå. De delarna kan man också sätta upp mål kring.

Annons

Sätt upp genomförande-mål

Och på tal om mål så kan de till exempel handla om att faktiskt få träningen att bli av.

– Jag tänker att genomförande-mål är väldigt bra, att man tänker att ”jag ska genomföra tre stycken styrketräningspass i veckan”, och de kan vara på 15–20 minuter, säger hon till Nyhetsmorgon.

Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT, Nyhetsmorgon

LÄS MER:

Lofsan: Så undviker du de 7 vanligaste träningsmisstagen

Lofsan: Vi tränar mer nu – men var i bättre form förr

Lofsans tips i coronatider: Lägg fokus på det du kan påverka

Annons