Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Kost & träning: 5 saker det snackas mycket om just nu

07 maj, 2022 
bild på mat och hantel/MåBras träningsexpert Sandra Hiort
Vad pratas det om i kost- och träningsvärlden just nu? Vår expert har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om upcycling, ny forskning om träning, livsmedelsfusk och hur man återhämtar sig som en elitidrottare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad snackas det om inom kost- och träning just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Sandra Hiort, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

Se även: Därför drabbas du av "träningsbaksmälla"

Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstagBrand logo
Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstag

1. Största snackisen just nu: Att upcycla mat

Ordet upcycla är typ en sammanslagning av uppgradera och engelskans recycling, återvinning. Nu tar man hand om mat som skulle gått till spillo och förfinar den till något bättre. Till exempel gör banansnacks av bruna bananer eller använder avokadokärnor i energibars.

Vill du upcycla dina bruna bananer hemma till mumsiga chips så skiva dem riktigt tunt, lägg dem på bakplåtspapper, pensla med citron och låt torka på ett galler i ugnen på cirka 90 grader varmluftsugn i cirka sex timmar (vänd dem gärna efter tre par timmar). Stäng av ugnen och låt dem ligga kvar och svalna.

bananchips
Upcyclade bananer någon?

2. Vi tränar högst 0,1 procent högintensivt

Högst 0,1 procent av sin vakna tid ägnar medelålders svenskar åt högintensiv fysisk aktivitet. Det är mindre än fem minuter om dagen.

Annons

3. Det ÄR aldrig för sent att komma i form

Att träna 20 minuter om dagen när man är över 70 år kan minska risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom en hel del. För män med hela 52 procent, för kvinnor är siffran lägre men det är ändå klart värt det!

Träningen stärker hjärtat och kan sänka blodtrycket. Forskarna menar att det här visar tydligt att det verkligen aldrig är för sent att börja träna!

Läs mer om varför träningsexperten tycker du bara ska träna 20–45 min

Äldre kvinna på väg att träna
Mot toppformen!

4. Nu måste man bevisa att maten står för vad den lovar

Aktiv. Kraft. Vila. Matvaror, eller varumärket, har kunnat heta något sådant. Ord som får oss att tro att produkten påverkar hälsan. Men kan inte tillverkaren visa att påståendet stämmer får man inte längre använda sig av orden, meddelar Livsmedelsverket.

Annons

Om man får konsumenten att tro att maten är nyttig måste man ha ett godkänt hälsopåstående. Eller ändra namn.

5. Återhämtning på elitnivå

För den som står mycket, har problem med blodcirkulation eller tränar hårt finns nu kompressionsstövlar som ska påskynda återhämtning. Bootsen fylls med luft och ger tryckmassage, i pumpande rörelser. Allt medan du lutar dig tillbaka och njuter av annat. (Och kanske känner dig som en astronaut eller liknande …)

De här används redan av allt ifrån elitspelare i fotboll till världsmästare. Men de passar alltså lika bra för ben som blir trötta av att gå och stå mycket på jobbet. Om man tycker att det är värt en rejäl slant vill säga. RecoveryAir,Therabody, kostar från 7 499 kr.

Therabody återhämtningsboots

Källor: British Medical Journal, SCAPIS, Livsmedelsverket

Annons