Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Kost & träning: 5 saker det pratas mycket om just nu

13 aug, 2022 
kvinna tränar hållning/Sandra Hiort PT
Vet du hur många muskler du tränar när du äter med pinnar? Har du koll på din hållning? Och varför snackar alla om tranbär plötsligt igen? Häng med på ett snabbt nyhetssvep!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

MåBras kost- och träningsredaktör guidar dig genom senaste forskningen och nyheterna på området. Had du koll på det här?

Se även: 3 övningar som du får bättre hållning av

LYT-träningBrand logo
LYT-träning

Håll koll på hållningen

Har du tänkt på att äldre människor ofta blir lite framåtlutade? Och blir man inte lite kortare också? Jo, när vi blir äldre blir ryggraden faktiskt lite mer ihoptryckt, då vi får mindre vätska mellan kotorna. Det börjar minska redan när vi är runt 30 år.

Vill man ha stolt hållning hela livet gäller det att hjälpa kroppen. Genom att styrketräna, göra övningar för just hållning, röra på dig mycket och äta bra mat.

Därför pratar alla om tranbär just nu

Heja tranbär! Bäret sägs ju vara bra mot urinvägsinfektioner. Men ny forskning säger också att det kan förbättra minnet, avvärja demens och minska det "dåliga" kolesterolet. Allt tack vare ämnen som flavonoider, antocyaniner och antioxidanter.

Annons

Träna händerna – ät mer med pinnar

50 muskler! Ja, ungefär så många muskler och leder aktiveras när du äter din mat med pinnar. Från fingrar upp till axeln. Att äta med pinnar blir med andra ord som ett litet träningspass för händerna.

Kvinna äter med pinnar
Rena rama träningspasset för händerna!

Det säger ditt DNA om kost & träning

Nu kan man köpa ett självtest på Apoteket för att få mer koll på sina gener när det gäller kost och träning. Genom att topsa insidan av din kind och lägga topsen på posten kan du sedan få reda just på vad ditt dna säger om det.

Man undersöker din respons på fetter, kolhydrater och koffein. Samt anlag för styrka, uthållighet, återhämtning och skaderisker. Med mera! Svaren får du inom någon vecka och sen väljer du själv om du anpassa din mat, motion och återhämtning. Läs mer hos Dynamiccode.com.

Dubbelt så mycket cykling år 2035

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har lämnat förslag till regeringen att andelen cykelresor i Sverige ska fördubblas till 2035. Med hjälp av landets kommuner och regioner.

– Det kan vara att cykelparkeringar är stöld- och vädersäkrade. Och att säkerställa möjlighet att duscha på sin arbetsplats, säger Anna Niska, forskningsledare på VTI till SR.

Källor: Livestrong, Science Daily, ChopChop, SR

SE OCKSÅ: Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tipsBrand logo
SE OCKSÅ: Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tips
Annons