Är du en jojo-tränare? Den här texten är till dig!
Många gör det. Går in i träningen med stora ambitioner när andan faller på. Kanske känner att man behöver ta tag i träningen. Göra ett ryck igen. Kanske gör upp stora planer kring hur ofta man ska träna och kring hur man ska blir stark eller "komma i form".
… För att efter ett par, eller några, veckor välja att hoppa över ett pass. För att vila upp den ömma kroppen, eller ”unna” sig en soffkväll framför teven eller prioritera något annat som plötsligt känns viktigt. Kanske hoppar man över två pass. Eller rent av hela veckans. För att lusten försvann eller orken tog slut.
Se även: Därför drabbas du av träningsbaksmälla
Vi begär att våra kroppar ska ta vid där vi slutade träna
Efter en tids uppehåll begär vi kanske av våra kroppar att de ska orka lika mycket som när vi slutade vår senaste träningsperiod – från början. Tar vid där vi slutade. Tar tag i träningen. Igen.
Är du en jojo-tränare? Som tränar mycket i perioder för att sedan tappa träningsrutinerna helt där emellan? Då är den här texten till dig.
För tänk om du istället skulle kunna få in en träningsrutin för att få träningen att bli av mer kontinuerligt. Tänk om träningen blir något du väljer att prioritera – för att du känner att du mår bra av det.
Träning måste inte göra ont
Det vill säga – man behöver inte ta i så man är öm i kroppen flera dagar efteråt. Hårdast träning behöver inte vara den bästa.
Tvärtom kan lite snällare träning minska risk för skador och för att dra på sig förkylningar till exempel. Och kanske blir du mer sugen på att fortsätta träna om kroppen känns skönare?
Du kommer fortfarande få hälsofördelarna som träningen ger – bli gladare, piggare, känna dig starkare både fysiskt och mentalt …
Träning måste inte gå snabbt
Om du till exempel tillhör dem som börjar springa, flera gånger om året. Tänk på att du inte behöver springa snabbt.
Det gör tvärtom att man ofta tycker det blir för jobbigt och lägger av igen. Och så är jojo-träningen ett faktum. För när det är dags igen så kan man få börja om lite från början med konditionen. Och så blir det jobbigt … Ja, så fortsätter det.
Om du istället tar det lugnare. Springer i ett lugnare tempo till exempel. Kanske varvar med att gå. Men låter kroppen bestämma fart efter dagsform. Då kommer det gå lättare. Och du kommer ändå fortfarande utvecklas under tiden.
Träning måste inte ta flera timmar i veckan
Du behöver inte träna en timme 4–5 gånger i veckan. Speciellt inte i början när du inte tränat på ett tag. Tvärtom så kommer kroppen att vilja återhämta sig mellan passen för att orka bygga upp sig där emellan.
Planera in vilodagar och satsa på kanske ett par gånger till att börja med. Eller tre gånger men bara korta pass på kanske en kvart? Lyssna på kroppen. Kanske upptäcker du att det känns roligare att träna när kroppen är pigg.
Träning måste inte vara tråkig
Om du tillhör dem som tränar för tränandets skull – finns det någon typ av rörelse du kanske skulle tycka vara roligare att ägna dig åt?
Att försöka övertala dig själv att göra något om och om igen som du egentligen tycker är ganska tråkigt är mycket svårare än att ta dig till något du tycker är roligt.
Kanske kan du istället lägga lite mer tid åt att fundera på vad det skulle kunna vara. Och testa dig fram. Du kanske gillar att paddla kajak på sommaren, skidor på vintern, spela padel med vänner någon gång i veckan eller tillhöra ett helt gäng i någon lagsport. När trivs du bäst? Hur kan du göra mer av det?
Träning måste inte leda till stora förändringar
Du kanske inte bygger massor med muskler och blir superstark på ett kick om du tränar lite mer lagom. Men det blir du troligtvis inte heller om du jojo-tränar …
Kanske kan du sätta upp lite mindre jobb att jobba mot? Om du nu vill jobba mot något resultat. Annars kan du förstås fokusera på att röra dig för att må bra istället.
Träning måste inte vara ett måste
Om du hittar din grej, tränar efter din kropps förutsättningar och gör det lagom ofta så kan det kännas helt okej.
Likaså om du fokuserar på att du rör dig lite då och då – helt enkelt för att du vet att du mår bra av det. Då känns kanske inte träningen så jobbig att du plötsligt väljer att inte göra den på ett tag igen …
Foto: TT