TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

5 orsaker att du inte bygger muskler – trots att du tränar

25 maj, 2022 
kvinna styrketränar
Ger träningen inte de resultat du önskar? Blir du inte starkare trots att du lägger en hel del tid på gymmet? Då kan det finnas det några andra saker som du kanske behöver se över?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tycker du att träningen du har ägnat dig åt ett tag nu inte ger något resultat på musklerna? Då kanske du ska börja se på andra delar av livet.

För om du har styrketränat, och ökat på träningen med tiden, men ändå varken känner dig starkare eller märker av några resultat på andra sätt så kan det vara dags att prova något nytt.

Se även: 6 anledningar till att styrketräna mer

6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
6 anledningar till att styrketräna mer

5 anledningar att du inte bygger muskler fast du tränar

Här är några saker uteblivna resultat av styrketräningen kan bero på.

Du får inte i dig tillräckligt med näring

För att kunna bygga muskler behöver du få i dig tillräckligt med byggstenar. Det betyder att du behöver äta bra generellt, men framför allt kan du behöva se över ditt proteinintag.

Annons

Kroppen behöver protein för att kunna bygga muskler. Se över din kost och ta gärna hjälp av ett program eller kostrådgivare för att se att du får i dig alla ämnen du behöver.

Du äter inte tillräckligt med kalorier

Precis som man kan äta fel saker, eller fel sammansättning av kost, kan det vara så att man inte äter tillräckligt mycket.

Att äta ordentligt är avgörande för att kroppen ska orka bygga muskler. Det här kan du också ta hjälp med för att säkerställa.

Du återhämtar dig för lite

För att kroppen ska orka bygga upp sig behöver den också få ordentligt med återhämtning. Det betyder ordentligt med vila mellan passen och rejält med sömn.

Det behövs bland annat för att kroppen ska få hormoner under kontroll. Som gör att vi bygger upp oss och inte bryter ner kroppen.

Se över din sömn och återhämtning mellan passen. Fundera på om du ibland snarare behöver återhämtningspass än tuffare styrkepass.

Annons

Du stressar för mycket

Precis som om man inte sover tillräckligt eller om man återhämtar sig för lite så bryter stress ner kroppen om det blir för mycket. Vill man bygga muskler behöver man alltså se över sina stressnivåer.

Fundera över hur mycket stress du har i livet och hur du kan minska den, om du behöver.

Du har tränat en längre period

Om du är van att träna och har hålla på med det ett längre tag så har kroppen vant sig vid att du tränar och det blir allt svårare att bygga mycket muskler.

Det krävs mycket mer för att du ska märka förändringar än om du är i början av träningen. Kanske kan du jobba efter andra mål än just bygga muskler, alternativt så kan du behöva ändra sättet du tränar på.

Foto: TT

Annons