Fråga träningsexperten Börja träna Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga Andningsövningar

Inte hungrig efter träningen? Ny studie förklarar varför!

13 feb, 2020
Träning kan minska aptiten.
Känner du noll aptit efter att du har tränat, och har svårt att få i dig lunch eller middag efteråt? Forskare har grävt djupare i fenomenet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vissa är aldrig så hungriga som efter ett hårt träningspass, och måste till och med ha med sig ett ”efter träningen-snack” till gymmet för att klara sig. Och det har varit en accepterad sanning att man skulle bli hungrig av att träna – har man förbränt en massa kalorier borde väl kroppen skrika efter nya? Eller?

Men många av oss (även undertecknad) känner inget som helst sug efter att äta direkt efter träningspasset, oavsett om det är löpning eller ett styrkepass. Det kan ta ett bra tag innan hungern sätter in igen. Och nu har en studie tagit reda på hur det kan komma sig.

Vilodagar gav fler kalorier

I studien, som publicerats i journalen Health Psychology, följde forskare 130 deltagare i åldrarna 18-70 och med ett BMI på mellan 27 och 50, när de i ett år fick i uppgift att motionera 250 minuter i veckan. Varje deltagare fick en aktivitetsmätare, samt ett kalorimål att följa dagligen, baserat på deras BMI.

Annons

Vad man kunde se vid årets slut var att de dagar deltagarna inte tränat alls ökade risken att de skulle överäta, alltså få i sig mer kalorier än sitt mål, till 12 procent. Det gick att jämföra med de dagar man hade tränat i en timme – då sjönk nämligen risken till bara 5 procent. Och för var 10:e minut man la på till sin träning minskade överätanderisken med ytterligare en procent.

Lätt träning bäst

Men man behövde inte träna hårt för att minska sin hunger. Resultaten visade att lätt motion var mer effektiv än både medelhård och hård träning. Promenader hade alltså större effekt än ett långt löppass. Studiens huvudförfattare Rebecca Crochiere tror att det kan bero på två saker:

  1. Det finns vissa vetenskapliga bevis för att kroppen efter ett motionspass utger hormoner som dämpar hunger, vilket kan påverka. Hungerhormonet ghrelin minskar och det aptithämmande hormonet peptid YY ökar.
  2. Träning boostar humöret och självkänslan, vilket minskar önskan att överäta och ökar motivationen till att äta hälsosamt.

Forskarna menar att det behövs fler och större studier innan man kan dra några slutsatser, men att det kan vara en pusselbit i att förstå hur vår hunger fungerar. De rekommenderar också att man äter något efter ett hårt träningspass, gärna med fokus på kolhydrater och proteiner.

Källa: Runner’s World  Foto: TT

Läs mer:

Slipp hormonhungern – 7 steg till balans

Tappa kilon utan hunger – testa den vetenskapliga metoden

6 sorters hunger – vilken känner du egentligen?

Annons