Hur tränar man bäst på skidor? Motionsexperten svarar!

Fråga: Jag gillar längdskidåkning men vet inte riktigt hur jag ska få till den som träning, som ett ”riktigt” pass. Har du något tips?

/Eva

Så tränar du på skidor – glöm inte styrkan!

Svar: Längdskidåkning är en fantastisk träningsform! Hela kroppen får jobba effektivt men ändå skonsamt. Det är bra balansträning, fantastisk konditionsträning och dessutom kommer du ut i friska luften. Det enda som kan ställa till det ibland är snötillgången och vallningen. Så här många kalorier kan du bränna på skidåkning.

För att skidåkningen ska bli ett riktigt träningspass gäller det att öka tempot och distansen ibland.

Mitt förslag är att du kör två längdskidpass och ett styrkepass/vecka när det finns snö. Är snötillgången dålig kan man köra samma upplägg med rullskidor i stället.

Läs också: Kaloritabell: Så mycket bränner vintersporten

Låt det ena passet vara ett distanspass där du jobbar i ”prat”-tempo i 60–90 minuter –och det andra ett intervallpass. Lämpliga intervaller kan vara 4 minuters högt intervalltempo följt av 2 minuters åkvila. Upprepa 4 gånger. Skidåkningen blir roligare när man har bättre teknik, så kanske kan en kurs vara något för dig? Annars finns det många bra teknikklipp på nätet.

Som styrkepass kan du som motionär välja att gå på cirkelträning eller andra styrkepass. Vill du träna på gymmet eller hemma så är plankor, armhävningar, enbensknäböj, latsdrag och tricepspressar bra övningar. Prioritera även magträning för att undvika smärta i ländryggen när du stakar mycket.

/Sofia

Utvald läsning