Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hur får jag bort smärtan i nacken?

29 dec, 2016 
Att sitta vid ett skrivbord hela dagarna med nacksmärtor kan vara outhärdligt. Här tipsar motionsexperten Sofia Åhman om hur du kan slippa smärtan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har ett kontorsjobb där jag sitter mycket framför datorn. Det senaste året har jag märkt att jag får mer och mer ont i nacken, med spänningshuvudvärk som följd. Finns det något jag kan göra för att minska smärtorna?

/Anna

Svar: Allt fler har jobb som gör att de, precis som du, sitter länge framför datorn. Undersökningar visar att ”Svensson” sitter ungefär 9 timmar/dag! Problemet är inte bara att vi sitter på jobbet – utan att vi även på fritiden sitter på tok för mycket.

Ställ en timer så att du kommer ihåg att ställa dig upp och röra på dig lite minst varje timme, helst varje halvtimme. Det är inte bra för musklerna med långvarigt statiskt arbete, till exempel att man sitter stilla med uppdragna axlar framför datorn. Om man i stället rör på sig är muskeln omväxlande spänd och avslappnad. Då hålls cirkulationen igång så att blodet kan tillföra näring och syre till muskeln. När du får ont är det ett tecken på att du behöver röra på dig! Då är pausgympa det bästa. Jag har gjort ett program som är lätt att följa som du hittar på www.svtplay.se om du söker på pausgympa.

Annons

Har du ett ståbord på jobbet så använd det så mycket som möjligt. Det kommer att ge god effekt både på midjemåttet och på blodsockernivåerna! Forskning har visat att man bara genom att gå och stå varje dag på jobbet kan gå ner flera kilo på ett år!

Se också över din arbetsplats. Bordet bör vara på en höjd som gör att du kan slappna av i axlar och skuldror. För lågt bord leder ofta till ökad spänning i musklerna i nacken och skuldrorna. Bildskärmen bör placeras på en armlängds avstånd och med övre kanten i höjd med ögonen, eller något lägre. Då minskar du risken för spänningar i nacken. Kom också ihåg att växla arbetsställning ofta.

 

Trött i axlar och nacke? Testa den här övningen?

värk i axlar och nacke
Trötta muskler i axlar och nacke kan lindras och förebyggas med en enkel träningsövning

Läs också: Trött i axlar och nacke? Testa den här övningen?

Annons