HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

4 okända tecken på att du dricker för lite vatten

04 jul, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Fem tecken på att du kan ha vattenbrist
Upplever du en svullen mage, yrsel eller nedstämdhet? Då kan det vara som så att du är uttorkad. Här är fyra tecken på att du dricker för lite vatten.
Annons

Ingen känner din kropp lika bra som du själv och oftast har man ett ganska bra hum om hur mycket vatten man behöver dricka per dag för att inte bli uttorkad. Det finns dock ett rekommenderat intag som man kan utgå från, ifall man vill vara säker på att man får i sig tillräckligt mycket vatten, och det är två liter om dagen.

Se ocksåRecept på egen vätskeersättning

Ett tips är att investera i en fin och praktisk vattenflaska som kan påminna dig om att dricka vatten under dagen för att undvika att du blir uttorkad.

Tecken på att du dricker för lite vatten:

1. Du presterar inte på topp

Visste du att kroppen kan vara uttorkad även fast du inte är törstig? Din kropp kan nämligen påverkas negativt av endast en procents uttorkning. Så om du känner dig nedstämd, har svårt för att fokusera eller känner att minnet inte är på topp kan det bero på att du är uttorkad.

2. Din mage är uppblåst

En uppblåst mage kan bero på att din kropp försöker behålla vätskan du druckit under dagen, det vill säga för lite. Ju mer uppsvälld du känner dig ju mer vatten borde du dricka, det kan nämligen hjälpa till att ta ner svullnaden om du är uttorkad.

Annons

3. Du känner dig yr eller svimmar

Om du svettas ut mycket vätska utan att fylla på med vatten kan du känna dig yr i slutet av dagen. Det beror på att cellerna i din kropp behöver vatten, och får de inte det kan det leda till att du slutligen svimmar.

Läs också: Är det bra eller dåligt att dricka bubbelvatten?

4. Det syns i ditt ansikte

Om du dricker för lite vatten kan det synas i ditt ansikte. Ett för litet vätskeintag kan nämligen leda till mer synliga rynkor och en hud som kan se mattare ut än vanligt. Om du dricker tillräckligt mycket vatten under dagen kan det alltså leda till att din hy får mer lyster.

Artikelinspiration: Career Girl Daily
Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

8 gånger kroppen samlar vatten – och så slipper du vätskan

5 vanliga myter om kolsyrat vatten – har du gått på dem?

Dricker ditt barn för lite vatten? Tecken att hålla koll på

Annons