Artikeln innehåller reklamlänkar
TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Hemmaträning: 5 smarta övningar du kan göra – med en stol!

26 mar, 2020 
AvNina Jakobson
Du behöver inte gå till gymmet för att få till ett bra träningspass. Allt du behöver – är en stol.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Knäböj på ett ben

Enbensböj – eller bulgarian squat.

Gör så här: Sätt upp ena foten på sitsen bakom dig. Spänn bålen och se till att hålla ryggen rak medan du kontrollerat sjunker ner i ett knäböj. Tryck ifrån med främre foten till stående igen. Upprepa 10 gånger och byt sedan ben.

Mountain climbers

Mountainclimbers, Röreslerik.

Gör så här: Ställ dig i plankposition med händerna på sitsen. Se till att kroppen är rak och bålen spänd. För vänster knä mot vänster underarm och byt sedan ben. Gör 10 gånger per ben.

Annons

Mer puls? Jobba i ett högt tempo och byt snabbt mellan benen.

Sittande båt

Sittande båt, röreslerik.

Gör så här: Sitt en bit ut på stolen, utan att luta dig mot ryggstödet. Spänn bålen, se till att ryggen är rak och lyft upp knäna till brösthöjd. Jobba sedan med att räta ut benen och föra dem tillbaka till böjt läge 10 gånger.

Knästående axelpress

Axelpress med stol.

Gör så här: Ställ stolen framför dig och ställ dig på knä. Lyft stolen och håll den med böjda armar i brösthöjd. Spänn till bålen och tryck upp stolen ovanför huvudet till raka armar. Sänk den kontrollerat ner igen. Upprepa 10 gånger.

Annons

Dips

Dips mot stol, Rörelserik.

Gör så här: Sätt dig långt ut på stolen med händerna precis bredvid rumpan. Lyft ut rumpan från sitsen och sänk dig långsamt ner mot golvet genom att böja i armbågsleden. Tryck dig upp med armarna igen.

Tips! Ju närmare du har fötterna, desto lättare blir övningen. Flyttar du i stället fram fötterna och sträcker mer på benen blir övningen tyngre.

Alla övningar kommer ur boken Rörelserik– 52 utmaningar som får i gång hela familjen, som träningsprofilen Terese Alvén skrev innan sin bortgång sommaren 2019. Boken är färdigställd av vännen och kollegan Jane Haglund, och syftar till att få både barn och vuxna att hitta rörelseglädje. Kom i gång med köksstolen är en av bokens 52 utmaningar. Alla intäkter från boken går till cancerforskningen. Du kan köpa den här! (reklamlänk)

Annons
Terese Alvéns bok Rörelserik.

Foto: Jane Haglund, ur boken Rörelserik – 52 utmaningar som får igång hela familjen

Läs mer:

Träna tillsammans! Utmaningar från Terese Alvéns nya bok

Terese Alvéns sista bok ges ut postumt: En självklarhet

Hela Sverige springer – för att hedra Terese Alvén

Annons