Terese Alvéns sista bok ges ut postumt: "En självklarhet"

Terese Alvéns sista bok.

När träningsprofilen Terese Alvén hastigt gick bort i äggstockscancer i början på sommaren låg det som kom att bli hennes sista bok i princip färdig. Nu kommer den boken att ges ut postumt och alla pengar går självklart till Cancerfonden.

– Det var en självklarhet att boken skulle ges ut! Bokidén hade funnits hos Terese länge och hon brann verkligen för allt vad den förmedlar. Kombinationen av familjen, rörelseglädje och att skapa gemenskap inom familjen med barnen i fokus, säger Jane Haglund, en av Terese Alvéns närmaste vänner och fotograf till alla hennes böcker.

Den nya boken, som heter Rörelserik – 52 utmaningar som får igång hela familjen är, som hörs på titeln, en bok som vänder sig till familjer som vill komma igång och röra på sig. En ny utmaning varje vecka, som lockar till lek och rörelse inomhus eller utomhus. Det här var verkligen ett ämne som berörde Terese, att få barn och vuxna att röra på sig tillsammans – och det ligger helt rätt i tiden.

– När larmrapporter om barns stillasittande kommer och att läsandet hos barn minskat drastiskt, är det här en bok som konkret hjälper familjer till ett mer aktivt liv. Terese resonerade som så att om hon bara kunde hjälpa eller inspirera någon till ett bättre liv så var hon glad, säger Jane Haglund.

Pengarna går till cancerforskning

Boken kommer att ges ut i oktober och alla förtjänster kommer att skänkas till Cancerfonden, efter Terese egen önskan. Spring för Terese, en insamling till Cancerfonden som startade i samband med att Terese Alvén blev sjuk, har i dagsläget samlat in drygt en miljon kronor. Tillsammans med de pengar som boken resulterar i kommer de att göra skillnad för cancerforskningen.

Det är en peppande bok, utan pekpinnar, som vill lyfta rörelseglädje med bra tips och härliga idéer. Och även om inte Terese hade möjlighet att helt färdigställa boken så är Jane säker på att hon skulle ha varit nöjd. Textmässigt var boken färdig när Terese gick bort, och hon hade godkänt omslag och övergripande layout och hade färdiga bildidéer.

– Boken är helt i hennes anda och hon tyckte att det var en fin idé att plocka bilder från våra tidigare fotograferingar och att ta nya bilder tillsammans med hennes familj och vänner, trots att hon själv inte kunde vara med, säger Jane Haglund och fortsätter:

– Hon arbetade under många år för att inspirera till rörelseglädje för hela familjen och det är ju precis vad boken handlar om. Det känns fint att ha kunnat använda bilder från tidigare fotograferingar sedan flera år tillbaka – det blir tydligt hur genuint viktigt bokens budskap och innehåll har varit för Terese under lång tid. Jag skulle vilja påstå att mer Terese än så här kan ingen bok andas.

Terese Alvéns bok kommer ut i oktober

Jane Haglund har jobbat med Terese Alvén länge och fotograferat till alla hennes böcker, men framför allt var de vänner som lärde känna varandra genom träningen och genom bloggandet.

– Terese var lätt och rolig att arbeta med. Mycket professionell, engagerad och målmedveten, men samtidigt ödmjuk och finstämd. Hon var väldigt omtänksam och hade en härlig energi när hon jobbade med något hon brann för. Jag älskade att arbeta med henne och saknar henne i flera dimensioner.

Rörelserik – 52 utmaningar som får igång hela familjen ges ut i oktober.

Foto: Jane Haglund

Läs mer:

Hela Sverige springer för att hedra Terese Alvén

Lyssna på ljudbok eller läsa själv – vad är bäst? 

Utvald läsning