Super-stretchövningen som ger både bättre sexliv & skönare höfter

kvinna gör stretch för höfterna

Tänk om du med en enda stretchövning kunde stressa ner och samtidigt få bättre sexliv, blodcirkulation och dessutom skönare höfter. Allt det här är precis vad yogaövningen grodan sägs hjälpa till med.

Men hur mycket den kan hjälpa och hur den hjälper beror på dels din kropp och dina förutsättningar, dels på hur mycket man gör den.

Vad vi vet är i alla fall att övningen stretchar inre lår och höfter och att den kan ge bättre rörlighet i höfterna. Många vittnar också om att det hjälper dem att lindra spänningar och värk i ryggens nedre del.

Se också: Testa huksittande för skönare höfter

MÅNADENS ÖVNING – Huksittning
0:50

Efter reklamen: MÅNADENS ÖVNING – Huksittning

(0:50)

Slå på ljud

Vad är yogaövningen grodan, mandukasana?

Grodan, eller mandukasana som positionen heter på sanskrit, är en yogaposition som hjälper till att stretcha framför allt höfter och insidan av låren.

Övningen tränar bålen och dessutom bäckenmuskler, muskler i ljumskarna, därav kopplingen till bättre sexliv. Att den hjälper mot stress bygger på att yoga i sig kan fungera stresslindrande.

Den här övningen behöver du dessutom göra långsamt och kan gärna stanna lite längre i samtidigt som du tar djupa, långa andetag. Vilket också lättar på stress.

Kommer man ner i stressnivå kan det i sin tur leda till bland annat bättre matsmältning, skönare humör och bättre fokus.

6 rörlighetsövningar du borde göra oftare – Oscar Jöback guidar

Så gör du grodan

Se till att vara uppvärmd innan du går in i grodpositionen, eftersom den går på djupet i höfterna. Var gärna på en lite mjukare matta eller ha något mjukt under dina knän och insidan av anklarna.

  • Börja på alla fyra med händer och knän/underben i mattan.
  • Kom fram med vikten på händerna och för lugnt ut knäna ut åt sidorna i linje med höfterna. Aktivera dina bålmuskler.
  • Fortsätt ha böjda knän, ha fötterna i rak linje bakåt från knäna, och låt fötterna/tårna peka rakt ut ut sidorna.
  • Kom ner på armbågarna/underarmarna och börja försiktigt komma bak med rumpan/höfterna så du känner att det drar i ljumskarna.
  • Stanna till i ett läge där det känns, men det ska inte göra ont. Då får du komma tillbaka uppåt med tyngden en bit igen.
  • Stanna i övningen i en minut om du kan från början. När du har övat kan du stanna upp till fem minuter.
  • Behöver du vila emellan så kan du komma tillbaka i barnets position innan du fortsätter.
  • Kom ur positionen genom att sätta händerna under axlarna och komma in med knäna under höfterna. Lägg dig i barnets position eller ligg på mage en stund och slappna av.

Så länge ska du stå i plankan om du vill ha resultat

Vem kan göra grodan?

Grodan brukar göra gott för de flesta. Men det gäller att stanna på en bra nivå i övningen. Det brukar vara välgörande för alla med spända höfter. Inte minst löpare och cyklister till exempel.

Har man problem med knän, höftleder, fotleder eller ländrygg kan det vara bra att skippa den här övningen. Gravida ska också vara försiktiga med, eller helt undvika, just den här övningen.

Foto: TT

Utvald läsning