Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Är det bäst att gå snabbt eller att gå långt?

12 jan, 2022 
kvinna promenerar och undrar om det är bäst att gå snabbt eller långt
Vad är egentligen bäst när det gäller promenader – att gå snabbt eller att gå långt? Så här svarar MåBra:s PT, Sandra Hiort.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Brukar du använda promenader för att få motion? Går du då långt eller tar du kortare rundor där du kanske höjer tempot en del istället? Undrar du vilken typ av promenad som ger bäst effekt? Det ska vi reda ut här.

Först och främst – alla promenader är bra, oavsett hur de ser ut. Vi mår bra av att vara i rörelse och kroppen vill ha motion. Så oavsett om du klämmer in en snabb lunchpromenad eller strosar fram i lugn takt i naturen så gör du dig själv en tjänst.

Man behöver självklart heller inte heller välja mellan att gå kort och snabbt eller lugnare och långt. Kroppen mår bra av variation och därför kan en mix av de båda sätten att gå. Det finns fördelar med båda – och dem ska vi kika närmre på.

Annons

Fördelar med att gå snabba promenader

Har du inte tid att gå så långt så kan du få mer effekt av din kortare promenad genom att höja tempot. Även korta promenader höjer pulsen och stärker hjärtat. Går vi snabbt så får hjärtat jobba hårdare.

Du får också effekter som bättre immunförsvar, minne och kan höja humöret även med kortare promenader.

Vill du göra promenaden mer effektiv så tänker du på att aktivera magstödet och musklerna i rumpan så du går med spänstiga steg, och sväng med armarna för att både få med hela kroppen och göra det tuffare. Då utmanar du konditionen mer.

Fördelar med att gå längre, lugnare promenader

Att ta det lite lugnare på sin promenad stärker fortfarande hjärt-kärlhälsan även om hjärtat inte får jobba lika intensivt.

Man får också de andra fördelarna som promenader ger för din fysiska hälsa. Lugnare promenader kan också göra mycket för mentala hälsan, då det lätt blir meditativt efter en stunds gående. Så utöver att du stärker minnet och höjer humöret kan det hjälpa dig komma ner i varv och minska på stress.

Annons

När ska man välja vilken typ av promenad?

Har man precis börjat röra på sig så är lugnare promenader bättre för att bygga upp sig och göra sig mer uthållig. Då kan man gärna börja gå i lugnare tempo för att sedan öka tempot allt eftersom man får mer ork och har stärkt kroppen. Det här kan minska risken för skador.

Du kan ju alltid också växla mellan att gå snabbt och långsamt. Känn gärna efter vad som passar dig för dagen och anpassa dig efter det. Kanske kan du sikta på att gå lite snabbare någon, eller ett par gånger i veckan om du vill höja pulsen mer.

Hur lång tid är bäst att gå då?

Rekommendationer om rörelse ligger idag på pulshöjande fysisk aktivitet 150-300 minuter mer vecka av måttlig intensitet. Alternativt 75–150 minuter i hög intensitet.

Går man i ett tempo så man får upp pulsen och det blir jobbare att andas 30 minuter om dagen så ligger man inom det intervallet. Man kan förstås också välja att istället gå några färre och längre promenader.

Annons

Men man kan alltså också välja att öka intensiteten och komma ner i tid. Här kommer man inom rekommenderade intervallen för hög intensitet på bara 15 minuter om dagen. Om man verkligen utmanar sin puls och andning – här ska det kännas tuffare.

Ett alternativ kan vara att gå några kortare, tuffare promenader i veckan och varva det med längre och lugnare.

Rör man sig ännu mer än lägsta rekommendationerna ovan så kan man få ytterligare hälsoeffekter. Det minskar också de negativa hälsoeffekterna av långvarigt stillasittande.

Foto: TT

Annons