Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

När räknas en promenad som power walk?

10 jan, 2022 
kvinna går power walk
När går egentligen en vanlig promenad över i en power walk? Så här säger experten – och så här kan du göra för att få maximal effekt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Att ta en power walk är ett vanligt uttryck som ofta används av folk efter att man tagit en promenad i högre tempo. Men exakt vad krävs egentligen för att en promenad ska räknas som just en power walk?

För – vissa stegar ju fram snabbt och målinriktat med svängande armar och höfter som går från sida till sida i raketfart. Andra stegar egentligen bara med lite raskare steg än vanligt. Är ändå båda varianterna typer av power walk?

Doktor Elie Friedman förklarar för Well+Good vad en power walk egentligen innebär. Det är egentligen inte speciellt komplicerat alls. Dr Friedman beskriver det så här.

Det här är en power walk – då räknas det

”En power-promenad liknar vanlig promenad, men görs med mer intensitet och i snabbare tempo. Med andra ord kommer antal steg per minut att öka och du kommer troligtvis använda överkroppen mer, särskilt armarna, för att driva kroppen framåt. Andningen blir ansträngd och hjärtfrekvensen blir snabbare.”

Annons

Vill du veta om din promenad räknas som power walk? Förutom att känna efter att det doktorn beskriver ovan är vad som händer när du går din power walk så kan du också välja att hålla koll på din puls. Om du vill vara helt säker på att du har extra kraft i din promenad alltså.

kvinna mäter pulsen på sin power walk

Pulszoner där träningseffekten maxas på promenaden

American heart association har till exempel gjort en tabell som visar var din puls bör ligga på för att maxa effekten av din träning, efter ålder. Ungefär så här ser den ut:

  • 20 år: 100–170 slag per minut
  • 30 år: 95–162 slag per minut
  • 40 år: 90–153 slag per minut
  • 50 år: 85–145 slag per minut
  • 60 år: 80–136 slag per minut
  • 70 år: 75–128 slag per minut

Pulszonerna är ungefärliga och kan variera utifrån vilken maxpuls man har. De här är uppskattade efter ett snitt på vad vi har för maxpuls i olika åldrar.

Källor: Well+Good, American heart association Foto: TT

Annons