Experten: Viktiga faktorn för dig som vill träna dig ner i vikt

Hur tränar man sig ner i vikt?

FRÅGA: Jag har förstått att för att gå ner i vikt behöver man ligga på ett underskott av kalorier. Spelar det då någon roll när på dagen jag förbränner mina extra kalorier? Jag menar, skulle det fungera i teorin om jag brände allt på samma gång och sen satt stilla resten av dagen eller skulle jag gå upp i vikt då?

/Malou

Bäst att dela upp rörelsen

Du har helt rätt i att en viktnedgång kräver ett underskott av kalorier, du måste göra dig av med mer energi än du äter och tvärtom. Det är dock inte så enkelt att kroppen räknar energiförbrukning i 24 timmarsintervaller och nollställs efter varje passerat dygn. Förbränningen är ju något som fortlöper hela tiden. Men i teorin är det samma sak om du förbränner dessa kalorier på en gång eller fördelat över en hel dag.

För hälsans skull är det däremot bättre att fördela den fysiska aktiviteten över hela dagen. Problemet som kan uppstå av att du förbränner allt på en gång och sedan sitter still resten av dagen är att du blir mindre rörlig och kanske till och med sitter fel och därmed felbelastar. De dagar du inte tränar har du också vant dig vid att sitta still hela dagen, vilket ju gör att du dessa dagar inte får någon extra förbränning alls.

Så jag förespråkar alltid att vara så vardagsaktiv man kan oavsett om man vill gå ner i vikt eller inte – motion i alla former mår kroppen bra av. Vi är inte gjorda för att sitta still för mycket och det märks på dagens rygg- och nackproblem i samhället.

Så träna dina pass och välj trappan i stället för hissen, gå eller cykla om du kan och få igång blodcirkulationen med jämna mellanrum om du sitter ner mycket. Det räcker med att du reser dig och går runt i rummet, jag kan till och med få för mig att göra några burpees på kontoret ibland. Men att hålla igång med enkla aktiviteter är det bästa du kan göra för din kropp och det kommer också att generera en jämn och hälsosam förbränning.

Här är några tips för ett mer aktivt liv:

Gå eller cykla i stället för att ta bilen eller bussen.

Ta trappan i stället för hissen.

Samla steg med stegräknare varje dag för att peppa dig själv till rörelse.

Byt ut 15–20 minuter av din dagliga sofftid till någon form av träning.

/Sandra

Foto: TT

Läs mer:
”Min man förstör min träning” – här är träningsexpertens råd
Träningsexperten: Så gör du det roligare att träna!
Hur tränar jag min 50 plus-mage? Träningsexpertens tips

Utvald läsning