TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Experten: Då är smärtan ett tecken på att du ska sluta springa

11 aug, 2020 
AvMåBra
Att springa kan vara jobbigt och till och med göra ont. Men när betyder smärtan att något är fel? Här reder MåBra:s träningsexpert Sandra Friberg ut!
Annons

Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

FRÅGA: Jag brukar springa fem kilometer ett par gånger i veckan, i lagom takt. Jag skulle inte kalla mig vältränad men jag har okej kondition. Men de senaste gångerna jag gett mig ut har jag fått ont i skuldrorna och axlarna. Ibland får jag också ont i knäna när jag börjar min runda. Allt det här har gått över när jag sprungit en stund. Men frågan är: Hur vet jag när smärtan är ett tecken på att jag inte ska springa? Och vad kan jag göra då?

/Carola

”Glöm inte styrketräningen!”

SVAR: Sommaren är en skön tid att springa, men tråkigt att höra att du har fått smärtor efter, eller i samband med, dina löprundor. Min första tanke är: Har du bra skor? Fel skor kan skapa mycket problem och det känns oftast ganska snabbt. När jag sprungit i ”fel”, eller gamla skor, har jag fått känningar i knäna ganska omgående. Så skorna är otroligt viktiga. Det kan vara så att smärtan går över efter ett tag på grund av att du blir varm och att det utsöndras endorfiner som lättar smärtan just då. Men det är väldigt viktigt att lyssna på kroppen och inte fortsätta springa om det gör ont – det är också viktigt att hitta orsaken.

Annons

Du skriver även att du får ont i skuldrorna och axlarna. Du kanske spänner dig när du springer, det är lätt hänt att axlarna dras upp mot öronen och skapar en onödig spänning. Försök låta armarna hänga avslappnat från axlarna och pendla med dem fram och tillbaka i takt med dina löpsteg.

En annan mycket viktig sak är löptekniken. Nu vet jag inte hur dina löpsteg ser ut, men hur du sätter ner fötterna är viktigt – tänk på att aldrig sätta i hälen först. För att lättast undvika fel fotisättning ska du ha dina löpsteg ”under dig”. Tar du för långa kliv blir det oftast hälen som sätts i först, vilket dels gör att steget bromsas och dina knän får en ”stöt” varje gång och det kan bli påfrestande.

Jag skulle rekommendera dig att köra några pass där du bara tänker på hur du springer. Ta inte tid eller mät distansen, utan bara spring och njut. Börja om från början och fokusera på tekniken och ditt flow i stegen. När jag lärde mig springa kollade jag på Youtube, det finns många videos där med bra guider. Testa detta och spring inte längre än 1-2 kilometer per pass ett tag. Känn hur skillnaden i smärtan känns. Får du ont, avbryt.

Sen är det även viktigt att tänka på styrketräningen. En bra löpare tränar inte bara löpning utan lägger även mycket fokus på att bygga upp kroppens tålighet och styrka.

3 tips innan du börjar springa

  1. Se över dina skor. Ger de fortfarande samma stöd och dämpning som när du köpte dem? Du kan behöva nya.
  2. Börja lugnt och ta inte tid på passen. Det är frestande att springa långt och snabbt direkt – men gör motsatsen.
  3. Kör 1-2 löppass i veckan och kombinera med 1-2 -helkroppspass med styrka.

/Sandra Friberg, träningsexpert

Foto: TT

Läs mer:

De här dagarna bör du hoppa över träningspasset

Hur får jag tillbaka konditionen efter isoleringen? Träningsexperten tipsar!

Hur gör jag cykelpendlandet till träning? Experten svarar

Annons