Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

De här dagarna bör du hoppa över träningspasset

27 jul, 2020 
AvMåBra
då ska du skippa träningen
Det finns faktiskt dagar då du inte ska släpa dig iväg till träningspasset. Här är några gånger du ska stanna hemma i soffan med gott samvete istället!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många piggar träningen upp vardagen, utöver det där vanliga – att det är hälsosamt för både hjärta, hjärna och muskler. En kropp som får röra sig så att hjärtfrekvensen stiger mår så mycket bättre att man nästan skulle kunna tro att det aldrig finns en tillräckligt god anledning att inte göra det. Men det gör det! Och det kan vara bra att veta.

Självklart stannar du hemma om du är sjuk

Lyssna till ditt sunda förnuft när du är krasslig och stanna hemma om du känner dig sjuk. Om du har feber ska du inte ha något med träning att göra, och om du har en hög vilopuls är det också ett tecken på att du inte är i form för något hårdare pass.

– Det är sällan en bra idé att träna när du är sjuk. Om du är sjuk har immunsystemet ett stort jobb att göra, och om du lägger till en extra komponent – träning – så kan det vara en mycket stor börda, sa Jonny Hisdal, fysiolog vid Oslo universitetssjukhus.

När du känner dig extra stressad

Enligt Stephanie Mansour, personlig tränare och författare för NBC: s hälsosida Better, blir många förvånade när hon säger att hon anser vilodagar vara helt avgörande för ett bra träningsresultat. Är du trött ska du vila. Hon tror att särskilt stressiga dagar kan vara exempel på tillfällen då du snarare borde släppa träningen än att stressa vidare när du kommer till gymmet.

Annons

– När du tränar ökar hjärtfrekvensen. Om du är extra stressad redan före kan du riskera att förstärka känslan av stress i kroppen. Trots detta betraktas träning också som stressreducerande, eftersom endorfinproduktionen ökar omedelbart efter en session och ger en känsla av välbefinnande och vinst. Så det kan vara en bra idé att välja lågintensiv träning, som yoga eller en lugn utomhusjogg på sådana dagar istället, säger Mansour.

Om du är superstel eller öm i musklerna

Om du verkligen är stel eller om du är trött och öm i musklerna så kan det vara en giltig anledning att släppa träningen.

– Eftersom ömhet kan orsakas av att musklerna inflammeras och skadas, kommer du att kunna skada musklerna ytterligare, om du tränar en stum muskel, säger Ingirid Kjær, universitetslektor vid University of Agder och doktorand vid Norges idrottshögskola.

Även om lätt träning kan vara lugnande där och då, kommer träning av samma muskelgrupp att vara ogynnsam och bör undvikas, tror Kjær.

Annons

När du har gett allt i ett lopp

Om du har sprungit ett lopp eller deltagit i någon annan typ av fysisk tävling där du gav allt du hade och lite till så ska du inte träna dagen efter, eller dagarna efter. Enligt amerikanska Mansour är deltagande i en idrottstävling ett giltigt skäl att koppla av lite extra efteråt. Ju större belastning på kroppen, desto mer vila behöver du.

– Cirka 3-7 dagar med fullständig vila och återhämtning är nödvändig, med extra mat och dryck. Efter det är det bra med promenader, simning eller annan aktivitet som ökar blodcirkulationen, men inte anstränger musklerna.

Av Benedicte Wessel-Holst/KK Foto: TT

LÄS MER:

Träningsexperten: Så mycket, eller lite, behöver du röra dig

Träna mage, rumpa och lår – i en enda övning

10 bästa övningarna för dig som vill träna rygg och axlar

Annons