Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Dags att komma i form? Här är 8 tips som verkligen fungerar!

05 jan, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Så kommer du igång.
Med dessa supertips lyckas du med nyårslöftet utan problem. Nu kör vi, en gång för alla!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nytt år, nya tag? Det finns en anledning till att majoriteten av de som vill åstadkomma en förändring börjar på en måndag. Vi gillar att börja resan mot våra mål i samband med en veckostart eller ett nytt år helt enkelt för att vi då får en konkret nystart och ett konkret avslut på den tidigare perioden.

Här är 8 tips för dig som vill komma i form:

1. Fokusera på din atletiska utveckling – inte spegelbildens förändring

5 kilometer löpning, den svåra yogapositionen, ett spinningpass i veckan, välja den tunga hanteln framför den du alltid tar… Att fokusera på hur du utvecklas rent atletiskt och märka att din kondition blir bättre, du blir starkare, smidigare eller uthålligare är betydligt bättre än att stirra sig blind på spegelbilden. En trevlig bieffekt är nämligen att din kropp förändras snabbare när du inte har utseendet i första fokus!

Läs även: Hemligheten bakom en bra självkänsla

Annons

2. Sätt realistiska mål och kom ihåg att inte alla mål är värda att nå

De flesta av oss har olika mål vi vill nå. Men det är aldrig värt att riskera sin hälsa eller att vara olycklig på vägen dit. Att kämpa för ett mål är en utmaning och det är inte alltid lätt. Men om du märker att du är på väg utför är det inte ett mål du bör sikta på.

3. Undvik öppna mål

Att ha som mål att ”gå ner i vikt” är alldeles för flyktigt. Sätt konkreta mål som du enkelt kan följa upp. Till exempel: ”Jag ska gå upp en timme tidigare varje måndag, onsdag och fredag för att gå en snabb promenad på 30 minuter.” Enkelt och tydligt!

Läs även: Enkel träning med hantlar – så gör du!

4. Sätt mål som du bryr dig om – inte mål som du tycker att du borde ha

Struntar du egentligen fullständigt i hur snabbt du springer, så länge du kommer ut och gör det? Men samtidigt har som mål att du ska springa 5 kilometer på en viss tid? Eller är du egentligen väldigt nöjd med din kosthållning men har som mål att äta bättre för att matcha kollegans/syrrans/bästa kompisens kosthållning? Mål som du egentligen inte bryr dig om kommer du aldrig att uppnå och må bra av, så strunta i det. Sätt mål som verkligen är du och ingen annan.

Annons

Läs även: Hur länge håller du ditt nyårslöfte?

5. Kom ihåg dessa grundstenar: styrketräning, protein och intervallträning

Kör styrketräning tre gånger i veckan – även om det innebär att du måste undvara ett konditionspass. Såväl styrketräning som konditionsträning är viktigt för dig men om du måste välja något av dem en dag är det styrketräning du bör prioritera. Protein bör vara med i samtliga av dina måltider. Protein har många fördelar, men framförallt är det musklernas byggstenar. Intervallträning är tidseffektiv och förbättrar din kondition snabbare. Win, win!

Läs även: Sluta stressäta – och gå ner i vikt

6. Hitta en träningsform du gillar

Sluta pina dig med högintensiva spinningpass om du hatar det. Försök inte att gå på yoga två gånger i veckan om du tycker det är jättetrist. Om du inte har träningsvanan inne är det svårt att motivera sig till att träna med anledningen att det är bra för dig. Vi förstår att soffan lockar mer. Då är det bättre att träna det du tycker är roligt – oavsett om det rör sig om squash, badminton, gymnastik eller klättring. Kanske räcker det som mål att hitta en träningsform du gillar att göra 1-2 gånger i veckan snarare än att löpträna 4 gånger varje vecka?

Annons

Läs även: Börja träna 2017? Det här är bästa träningen!

7. Förstå vikten av att använda rätt ord

Istället för att säga ”Jag får inte äta det” när du blir bjuden på något som inte finns med i din kosthållning ska du säga ”Jag vill inte äta det”. Du lär hjärnan att förstå att det är ett aktivt val och att du faktiskt inte vill äta det där snarare än att se dig själv som ett offer.

Läs även: 10 nyårslöften du kommer ÄLSKA att hålla

8. Vilodagar är inget påhitt

Nej, du är inte lat för att du vilar en dag. Tvärtom! Att vila sig i form är ingen myt. När du tränar hårt behöver dina muskler vila för att återhämta sig och utvecklas. Speciellt om du precis har börjat träna igen efter ett uppehåll. Sätt inte ribban för högt – du ska både hålla motivationen uppe men också hålla dig borta från sjukdomar och överansträngning.

Lycka till!

Källa: Self

 

Läs mer om motion och träning – prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons