Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Hemligheten bakom en bra självkänsla

18 jun, 2016 
Anna Carsall
Vägen till en bra självkänsla är en helt annan än många tror!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Det är jättevanligt att sträva efter bra självkänsla, som ett mål i sig. Det vill säga att allt i livet ska kännas bra, bara man får den där perfekta självkänslan. Men då blir det som ännu en prestation, där vi kan lyckas eller misslyckas. Och vi blir kritiska och dömande mot oss själva när vi inte känner oss sådär stabila som vi tycker att vi borde vara, säger legitimerade psykologen och forskaren Christina Andersson på Karolinska institutet.

Ofta utgår vi ifrån att en bra självkänsla ska kännas på ett visst sätt – jämt och ständigt.

– Många tänker att man ska känna sig lugn, tillfreds och lite oberörd. Inte bry sig så mycket om vad andra tänker och tycker. Och vara fri från ältande och oro.

Vad händer då när vi råkar ut för motgångar?

– Ja, det är just det. Livet går ju upp och ner, och det är helt naturligt att tvivla på sig själv ibland. Att vara ledsen, förtvivlad och ha jobbiga tankar. Har man då en bild av självkänsla där man ska vara på ett visst sätt, får man väldigt svårt att stötta sig själv. I stället fylls man av självförakt. Och försöker trycka undan de ”otillåtna” känslorna.

Annons

Strävan efter bra självkänsla får med andra ord motsatt effekt: För vad händer om vi kritiserar vissa av våra tankar och känslor? Jo, vi skickar signaler till hjärnan om att vi är i fara. Och blir rädda och stressade.

Är vi inte i kontakt med vår egen sårbarhet får vi dessutom svårt att känna empati. Och reagerar med förakt när andra har det jobbigt och behöver stöd. Det beror på att vi blir påminda om vår egen rädsla för våra egna ”svagheter”. Och det vill vi skydda oss ifrån. Är vi dömande gentemot oss själva behandlar vi alltså andra likadant. På köpet hindrar vi oss själva från att ha kärleksfulla, varma relationer.

Vad innebär det att ha god självkänsla, på riktigt?

– Det handlar om att ha tilltro till sig själv som människa. Att känna värme och snällhet gentemot sig själv, inklusive det man upplever som brister. Att vilja sig själv väl. Även när allt inte gått som man önskar. Man kan inte heller bara ha självkänsla som ett mål i sig. Det är mycket effektivare att jobba med självmedkänsla.

Annons

Är självkänsla och självförtroende olika saker?

– Har man bra självkänsla bidrar det ofta till ett bra självförtroende som betyder att man tror på sin förmåga, och vågar ta risken att misslyckas – eftersom man vet att man kan stå ut med sig själv även om det blir fel ibland. Däremot kan man ha bra självförtroende och låg självkänsla. Då jagar man ständigt efter yttre bekräftelse på att man duger. Man kan bli stolt över sig själv, korta stunder. Men sedan behöver man prestera mer för att känna sig bra igen. Och misslyckas man fylls man av självhat.

Hur får man bättre självmedkänsla, rent konkret?

– Genom att öva upp förmågan till värme, omtanke och förlåtelse gentemot sig själv. Att aktivera kroppens egna trygghetssystem via andningen och händerna är ett par nycklar. När man sitter ner och lägger handflatorna på benen ger man till exempel signaler till hjärnan att allt är lugnt, att man är omhändertagen. Man kan också stryka sig själv över pannan.

Annons

Kroppskontakt över lag är läkande, visar hjärnforskning. Både den vi har med andra och den vi kan ge oss själva.

– Att andas lugnt ner i magen hjälper oss också att komma i kontakt med oss själva. Vi kan börja lyssna till vår inre röst om hur vi mår, vad vi behöver och tycker om. Vad som är viktigt för oss i livet. Vad som ger oss glädje, lugn och ro. Ofta är det helt andra saker än vi trodde från början.

När vi kan bemöta jobbiga känslor och tankar, med värme och vänlighet, kan vi höra vad de vill säga till oss – eftersom vi ger signaler till hjärnan att allt är lugnt, att vi inte behöver vara rädda. Stressen sjunker och vi känner oss lugna och stabila. Samtidigt som alla positiva känslor blir starkare.

Vill du göra övningar som ger dig bättre självmedkänsla?  Ladda ner Christina Anderssons gratis-app Compassion Lifestyle – på App Store.

 

Läs mer:

Var snäll mot sig själv – få bättre självmedkänsla

Testa din självkänsla

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons