Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hur gör jag cykelpendlandet till träning? Experten svarar

15 jun, 2020 
Anna-Karin undrar hur hon kan göra sin korta cykeltur till jobbet till den träningen hon behöver. Vår träningsexpert Sandra Friberg svarar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

FRÅGA: Det sägs alltid att man ska få in mer rörelse i vardagen. Jag cyklar till jobbet under sommarhalvåret, men det är en så kort sträcka – 3 km enkel väg, 6 km fram och tillbaka – att mina vänner säger att det inte får någon effekt. Hur kan jag göra för att maxa cyklingen, så att det blir som ett dagligt träningspass? Obs, inte för jobbigt…

/Anna-Karin

”Testa att cykla både snabbt och långsamt”

SVAR: Helt rätt, mer rörelse i vardagen är aldrig fel. Vardagsmotion är oftast underskattad. Att få möjligheten att cykla till jobbet är fantastiskt och något du verkligen ska fortsätta med, tycker jag. Om man tänker på effekten ur ett rent hälsoperspektiv så mår kroppen mycket bättre av att röra på sig än av att sätta sig i en bil eller på en buss. Sedan kanske man inte blir en elitidrottare på köpet, men det är ju väldigt få av oss som har den typen av ambition.

Jag tycker det är viktigt att lyfta fram all rörelse – för om du lägger ihop allt så blir det ganska mycket i slutändan och det kan faktiskt skilja en välmående kropp från en kropp som inte mår så bra. Vi är inte gjorda för att sitta still och att börja dagen med cykling vore en dröm för många!

Annons

Nu till din fråga hur du kan maxa cyklingen utan att göra det för jobbigt. Att ”maxa” innebär ju faktiskt att göra det ganska jobbigt. Men jag ser inte att du behöver göra så mycket mer än att just cykla. Du skulle kunna öka tempot något, känna lite på din puls, hur den känns. Blir det väldigt flåsigt så dra ner på tempot igen. I uppförsbackarna (om det finns några) kan du alltid stå upp och trampa.

Något som är väldigt bra för konditionen är att träna intervaller. Testa att cykla både snabbt och långsamt och alternera mellan dessa tempon. Har du musik i öronen så kan du ju trampa på till lite snabbare låtar och cykla långsammare till andra.

Den andra utmaningen kanske är att hitta något liknande under vinterhalvåret. Kroppen mår bäst av att vara i regelbunden rörelse. Kanske kan du träna något kortare pass hemma 2-3 dagar i veckan? Antingen exempelvis styrketräning med egen kroppsvikt eller att du dansar runt i vardagsrummet? Hitta aktiviteter som du tycker är roliga. Eller så kanske du kan ta en kortare promenad på lunchen? Försök helt enkelt hitta andra sätt att röra dig på.

Annons

Tänk alltid på hur du kan utnyttja olika situationer till att röra på kroppen. Man måste inte alltid göra så mycket för att få effekt. För som jag sade: Ur ett hälsoperspektiv mår kroppen bra av att röra på sig, varje dag. Man måste inte gå på gym eller träna hårt för att det ska ge resultat.

/Sandra Friberg

Så får du in motion i vardagen

  • Välj att gå, springa eller cykla till dina destinationer istället för att sitta still i en bil eller buss.
  • Passa på att göra lite knäböj, armhävningar och utfallssteg när du väntar på pastavattnet eller tvättmaskinen.
  • Lunchpromenader är perfekt, välj trapporna istället för hissen, åker du rulltrappa så gå istället för att stå stilla eller varför inte ta en spontandans i vardagsrummet?

Foto: TT

Läs mer:

Träningsexperten: Så mycket, eller lite, behöver du röra dig

Hur tränar man rörlighet? Träningsexperten svarar

Effektiv hemmaträning: Här hittar du bästa schemat!

Annons