Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Byt dina springskor i tid – så vet du när det är dags

15 sep, 2021 
kvinna byter löparskor
Osäker på om det är dags att byta ut dina gamla löparskor och investera i ett par nya? Här är tecknen du ska hålla koll på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Lika viktigt som det är att springa i ett par löparskor som känns bra att rusa fram i är det att byta dem när det är dags.

Rätt skor på fötterna kan göra stor skillnad. Inte bara för löparkänslan utan också när det gäller att förhindra skador och värk. Men då gäller det ju också att skorna gör det de gjorde från början, det du köpte dem för. Och då får de inte bli för slitna.

Är man äldre kan det också vara viktigare att man verkligen byter skorna i tid än när man är yngre, då kroppen oftast blir känsligare.

Hur vet man när det är dags att byta löpskor?

Det kan vara svårt att säga exakt när det dags att byta ut sina springskor – det beror förstås dels på hur mycket du använt dem men också hur de används.

Annons

1000 kilometer säger många tillverkar av löparskor att de håller att springa i. Experter brukar säga att man bör byta sina löparskor efter högst ett år om man sprungit regelbundet i sina skor.

Men används löpskorna ofta, eller att man springer väldigt långt, kan de behöva bytas ut innan dess.

Tecken på att du behöver byta löparskor

Här är några tecken på att det kan vara dags att byta löparskor.

Skorna börjar se slitna ut

När skorna börjar se slitna ut så är de förmodligen också det. Titta till exempel på skorna bakifrån och se om sulan har börjat slitas ner åt något håll. Eller se om ovandelen börjat få hål.

kvinna byter löpskor

Det känns annorlunda i kroppen

Om du börjar känna att du får värk i kroppen eller känner av knän eller fötter efter att du sprungit kan du behöva nya skor. Eller om du känner att du inte orkar springa lika bra eller länge.

Skorna har tappat stunsen

Det är inte alla som väljer skor med mycket dämpning eller studs. Men har man sådana löpskor så kan man efter ett tag känna skillnad i att skorna inte svarar lika bra i stegen längre, då börjar det bli dags att byta.

Vill du få löpskorna att hålla längre?

  • Variera mellan flera par skor.
  • Förvara skorna rätt. Sulor kan slitas av t ex solljus, kyla och värme.
  • Snöra skorna rätt och knyt upp dem varje gång du tar av dem.
  • Tvätta aldrig skorna i maskin.
  • Behöver du torka skorna – använd tidningspapper och låt stå.
Annons