TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Bör jag träna tungt om jag är över 50 år?

11 maj, 2015 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har börjat träna på gym och är jättesugen på att bygga muskler. Men jag undrar om man kan träna med tunga vikter när man är 53 år. Eller är det mest för yngre personer?

Karin

 

Svar:

Härligt att du gillar styrketräning! Du har mycket att vinna på att träna tyngre framförallt efter 40–50-årsåldern.

I dag kopplar man friskt åldrande till styrketräning och man antar att styrketräning kan bromsa nedbrytning av kroppens celler. Muskelstyrkan är vanligen som bäst vid 20-30 års ålder, därefter sjunker den 10–15 procent per tioårsperiod. I 50–60-årsåldern tappar vi kvinnor muskelmassa snabbt, om vi inte är fysiskt aktiva.

Vid styrketräning växer muskelcellerna i omkrets. Det sker genom att så kallade satellitceller, som ligger mellan muskelcellerna, smälter samman med muskelcellerna. Med satellitcellen följer dess kraftstationer: mitokondrierna. Och det är just mitokondrierna som man tror spelar en avgörande roll för åldrandet. I mitokondrierna förbränns fett och kolhydrater med syre till muskelenergi.

Annons

En viss del av syret som förbränns blir dock fria radikaler, som är reaktiva och bryter ned mitokondrien. De försämrar mitokondriens funktion på sikt och allt mer fria radikaler bildas. En ond cirkel bildas. Även cellernas DNA drabbas av denna process och generna kan påverkas negativt.

När vi styrketränar så får vi nya välfungerande mitokondrier från satellitcellerna och det verkar bromsa åldrandet i hela kroppen. För att få dessa effekter behöver du styrketräna tungt så att du blir ordentligt trött.

Katarina

Annons