Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

4 enkla övningar att träna för att få bättre balans

08 nov, 2021 
kvinna tränar balans med enkel övning
Hur ofta tränar du balansen? Ofta pratar man om att äldre behöver träna den extra noga – men alla mår bra av att öva upp sin balans hela livet. Här är fyra enkla övningar att börja med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
MÅNADENS ÖVNING – Stående stjärnaBrand logo
MÅNADENS ÖVNING – Stående stjärna

Balansträning brukar ofta komma på tal när det handlar om äldre människor. Eftersom att när vi blir gamla blir balansen sämre och risken för fallolyckor ökar.

En del märker av påverkad balans redan i 40-årsåldern men det är från cirka 70 år som balansen brukar försämras snabbare. Det har att göra med både muskler och nervsystem.

Balans är viktigt att träna hela livet

Men balans är inte en åldersfråga – balans är viktigt att träna hela livet. Vi använder ju vår balans i de allra flesta rörelser vi gör. Bra balans kan alltså minska risk för skador i alla åldrar. Då handlar det inte bara om fallolyckor.

När vi är barn tränar vi balansen automatiskt. När vi gungar, klättrar och testar olika rörelser med våra kroppar för att se vad de klarar av. Det här är något vi gärna kan fortsätta med även fast vi blir vuxna.

Annons

4 enkla övningar för bättre balans

Balans kan man träna på olika sätt, då många delar är inblandade i balansen. Det sitter inte bara i kroppen, även syn och balansorgan är inblandat. Men här är några bra tränings-övningar för att öva upp balansen.

Stå på ett ben och blunda

kvinna tränar balans med enkel övning

Ställ dig stabilt och lyft ena foten. För en del räcker det fint att bara stå på ett ben. Men vill man ha större utmaning så kan man blunda samtidigt, vilket brukar göra det betydligt svårare.

Hoppa från ben till ben

Stå på ett ben, alltså med bara en fot i golvet, och hoppa åt sidan så du landar på andra foten. Hoppa tillbaka till första foten och fortsätt hoppa sida till sida.

Gör tåhävningar i trappa

kvinna tränar balans med enkel övning i trappa

Ställ dig med främre delen av fötterna på ett trappsteg. Så hälarna sticker utanför trappsteget. Håll i dig om du behöver och häv dig upp på tå. Sänk sedan ner hälarna igen och börja om.

Sitt still i balans-båten

Sitt på rumpan och sträck upp benen mot taket samtidigt som du lutar dig något bakåt med sträckt rygg. Hitta balansen. Ha benen raka om du kan, annars har du dem böjda så du ser på dina knän och tårna pekar rakt framåt.

Sitt kvar och hitta balansen, var helt stilla, och håll kvar. Slappna av och kom ner med fötterna och börja sedan om.

Foto: TT

Annons