TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Social eller ensamvarg? Anpassa träningen efter din personlighet

16 feb, 2022 
löpargrupp och styrketräning
Är du introvert eller extrovert? Att hitta en träningsform som matchar din personlighet och dina sociala behov kan vara avgörande för både träningsglädjen och resultaten.
Annons
Vardagsproblemen du känner igen som introvertBrand logo
Vardagsproblemen du känner igen som introvert

Introverta människor trivs bra i sitt eget sällskap och har inget behov av att umgås i grupp med okända. Många träningsformer – och särskilt gruppträningar – fokuserar dock mycket på gemenskap, att träna i par och peppa varandra, vilket kan vara allt annat än lockande om du är introvert. För en extrovert kan det däremot passa som handen i handsken, de går till och med gärna på fasta klasser, så att de lär känna de andra deltagarna och även träningen blir en social tillställning. Men det är inte de enda faktorerna som påverkar vilken träning som passar bäst för extroverta och vad som peppar igång den introverta.

Introverta gillar morgonträning – extroverta föredrar att träna på kvällen

En studie på 2000 deltagare visade också att introverta helst tränade på morgonen, medan extroverta föredrog att träna på kvällen. Varför är det så?

Annons

För en introvert kan morgonträning vara extra bra för välmåendet. Det ger endorfiner och energi till resten av dagen och man kommer igång och ut. Det ger också en stunds egentid som är viktig för att ladda batterierna för introverta.

Risken är dessutom att man som introvert kanske skippar träningen eftersom man känner sig dränerad av en hel dags socialiserande. Många gym är lugnare på morgonen och att slippa trängas med främlingar kan kännas skönare för den som vill vara ifred.

Den extroverta får däremot energi och motivation av att omges av andra människor på gymmet. De har också laddat upp med energi om de haft en social dag.

Bästa träningen för dig som är introvert

Styrketräning

Här tävlar du bara mot sig själv. Styrketräning kräver fokus och rensar skallen från andra tankar som snurrar.

Pilates

Även om pilates ofta utövas i klass är det en träningsform som har fokus på det inre och låter den introverta koncentrera sig på sin egen rörelse och muskelspänning i lugn och ro.

Annons

Yoga

Den tysta miljön som är en av förutsättningarna inom många former av yoga passar bra för den introverta. Tystnaden gör det lättare att fördjupa sig i sina tankar och reflektioner.

Löpning

Att snöra på sig löparskorna, sätta i hörlurarna och sedan försvinna in i sig själv och sina steg är ett ultimat sätt för den introverta att rensa tankarna. Att det är en individsport och inte en gruppaktivitet är en bonus för den introverta.

Simning

Simning är avkopplande och meditativt, perfekt för den introverta.

Spinning

Må vara gruppträning, men spinningsalar är ofta nedsläckta och den introverta kan gå in i sin egen värld till den dunkande musiken. Ingen ser hur du jobbar, och ingen kommer pratat med dig.

Bästa träningen för dig som är extrovert

Dansklasser

Här flödar energi och peppen i salen, något som får den extroverta i extas.

Crossfit

Crossfit är otroligt familjärt och socialt, ofta blir man en tajt vänskapskrets som tränar tillsammans och peppar varandra.

Bootcamps och HIIT-klasser

På högintensiva klasser är det ofta paraktiviteter, mycket grupp-pepp och ibland tävling mot varandra. Det här går den extroverta igång på.

Lagsporter

Lagsporter är sällan något för individualister. Den extroverta däremot älskar den sociala gemenskapen.

Löpargrupper

Medan löpning är en ensamsport i sig, så skapades fenomenet löpargrupper just för att så många gillar att springa och småprata ihop och peppa varandra.

Foto: TT

Inspirerat av: Womens Health, Stylist

Annons