TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Är morgonträning bästa sättet att öka förbränningen? Experternas tips!

06 mar, 2020 
Om ett av dina mål med träningen är att öka förbränningen så kanske du har hört att morgonträning är bra för det? Men är det verkligen så? Och vilken träning ökar förbränningen bäst och mest effektivt? Vi frågade olika experter!
Annons

Det finns många olika anledningar att träna – för att hålla sig frisk, stark, pigg … Men om målet med din träning är att gå ner i vikt så kanske du undrar vilken typ av träning som ger bäst förbränning, och om det finns någon tid på dagen som är bäst att träna på? Och kanske har du hört att kroppen fortsätter att bränna kalorier även efter man har tränat?

– Det är sant att du får högre förbränning efter ett träningspass. Man brukar prata om EPOC (som står för excess post-exercise oxygen consumption), överflödig syreförbrukning efter träning. Det handlar om att vi har högre syreintag efter träning eftersom kroppen behöver återhämta sig – och drar igång processer för att anpassa sig till träningen du har gjort. Så att kroppen ska tåla mer påfrestning framöver, säger Sander Andersen som är tränare och chef på Hela body AS i Norge.

Ger låg- eller högintensiv träning mest effektiv fettförbränning?

Man har sett att träning med hög intensitet skapar högre förbränning efter träning jämfört med träning med låg intensitet.

Annons

– Högintensiva träningspass är tuffare för kroppen och därför behöver också kroppen återhämta sig mer i efterhand, jämfört med vid lågintensiva träningspass.

Näringsfysiolog Gunn Helene Arsky förklarar att när det gäller EPOC hittar vissa studier en koppling till förbränning efter träningen, medan andra studier inte hittar någon koppling alls.

– Men det verkar också som om träningens intensitet och varaktighet har något med det att göra – ju hårdare och längre du tränar, desto större blir ”efterförbrännings” -effekten.

Andersen påpekar att det här inte betyder att högintensiv träning förbränner fler kalorier jämfört med lågintensitet.

– Det är mycket mer komplicerat än så. Antalet förbrända kalorier under och efter träningen beror på flera faktorer, som hur länge du tränar och hur intensivt.

Han förklarar att träning med låg intensitet över tid kan bränna mycket mer jämfört med ett snabbt pass med hög intensitet. Han hänvisar också till studier som visar att EPOC bara står för 6–15 procent av de totalt förbrända kalorierna under passet.

Annons

– Så EPOC kan alltså leda till något högre förbränning efter träning, men det kommer att få mycket liten påverkan i det stora sammanhanget.

Är förbränning viktigast, om man tränar för att gå ner i vikt?

Så, finns det någon mening med att välja träning som förbränner även efter passet? Nja. Andersen tycker att det är mycket viktigare att hitta en träningsform som passar dig, som du kan njuta av och göra ofta.

– Att bara träna det som ger högst förbränning kommer troligtvis göra din träning tråkig och kräva så mycket kraft att du inte kommer orka hålla på så länge. Och då förbränner du mindre kalorier jämfört med träning med lägre intensitet under en längre tidsperiod.

Han betonar också att om målet är att gå ner i vikt är det mycket viktigare att göra förändringar i kosten.

Det finns många tips och råd om hur man kan öka förbränningen. Bland annat undrar många om det är bäst att träna på morgonen eller på eftermiddagen.

Annons

Är morgonträning bättre än eftermiddagsträning?

Karoline Steenbuch Lied, ansvarig för kost och näring på Roede – ett företag som hjälper kvinnor att gå ner i vikt, säger att det är intensiteten och hastigheten som avgör hur hög efter-förbränningen blir.

– Om det är bättre att träna på morgonen eller eftermiddagen är väldigt individuellt. Om du lyckas göra mer på ett eftermiddagspass jämfört med en morgonsession kommer efterförbränningen att vara högre på kvällen när du ligger på soffan, jämfört med förbränningen under dagen efter en lätt/måttlig träning på morgonen.

– Om du å andra sidan lyckas utföra max på morgonen, kan efterförbränningen vara något högre under dagen – jämfört med efter ett kvällspass, eftersom du dessutom är aktiv. Men här är det inte många kalorier i skillnad. Det är intensiteten/hastigheten som styr mest.

Text: Amalie Solnørdal Nærø Foto: TT

LÄS MER:

Bränn fett i vardagen: Så lätt kan du öka din förbränning

Vill du börja träna på morgonen? Undvik dessa 7 misstag

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

Annons