6 sätt att bränna fler kalorier på promenaden

fötter som går

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

1. Variera promenadtakten

Du är säkert redan medveten om att intervallträning är ett bra sätt att öka förbränningen och få ut mer av din träning. Samma princip kan du använda när du promenerar. Varva mellan att lunka i sakta mak och att powerwalka så att du blir andfådd. Forskning från Ohio State University visar att du på detta vis kan bränna 20 procent fler kalorier än om du hade hållit en jämn takt hela tiden.

Läs mer: Varför ger promenaderna inget resultat på vågen?

2. Gå med stavar

Promenader är utmärkt träning – men främst för underkroppen. Skaffa ett par gångstavar att ta med när du promenerar, så bränner du fler kalorier och aktiverar även överkroppen.

Läs mer: Så enkelt förbränner du 80 000 extra kalorier

3. Använd fotledsvikter

Ett ytterligare sätt att bränna mer fett när du är ute och går är att fästa vikter runt fotlederna. Det gör att kroppen får jobba hårdare för att du ska ta dig fram och stärker musklerna i såväl benen som rumpan.

Läs mer: Så får du fastare lår och rumpa

4. Promenera i balansskor

Ett flertal varumärken erbjuder i dag promenadskor med en rundad sula undertill, så kallade balansskor eller funktionella skor, vilket gör att du tonar musklerna mer effektivt när du går.

Läs mer: Ingela gick ner 12 kilo med hjälp av morgonpromenader

5. Välj en ojämn terräng

Backa inte för backarna! Att promenera i en uppförsbacke kan bränna tre gånger så många kalorier som om du hade gått på plan mark. Öka tempot och tryck på lite extra när du kommer till en backe.

Läs mer: Bränn max – med mikropromenader

6. Ta träningspauser

Träna hela kroppen på promenaden genom att då och då stanna till och göra styrketräningsövningar med den egna kroppen som motstånd. Varje gång du kommer till en bänk kan du till exempel göra 10 dips och 10 armhävningar mot bänken.

Utvald läsning